Je herkent dit vast wel. Net op het moment dat je denkt iets te kunnen gaan doen omdat je kinderen zo lekker spelen, gaan ze de strijd met elkaar aan. Speelgoed wordt afgepakt, ‘persoonlijke ruimtes’ worden verpletterd en een strijd om wie de baas is begint… niks geen samen spelen meer maar oorlog.

Mads en Jesse zitten nu in die fase. Mads zit met zijn pittige, temperamentvolle karakter zo’n beetje om niks al bovenop de kast en Jesse heeft dat sindskort haarfijn door. Met een grote grijns pakt hij tegenwoordig precies dat speelgoed af waar Mads mee aan het spelen is. Of wat hij nét wilde gaan pakken. En altijd op het moment dat ik net niet kijk met als gevolg dat er veel geschreeuwd, geduwd en getrokken wordt.

Terwijl de jongens het speelgoed vanmiddag voor de zoveelste keer uit elkaars handen trokken, vroeg ik mij heel hard af hoe ik dit de komende maanden elke dag ga aanvliegen. Leuk, dat stoppen met werken op school, maar een functiewissel naar politieagent was nou niet bepaald mijn idee van ‘meer thuis zijn’.

Ik ben qua opvoedingsstijl vrij direct en ben dit soort situaties heel snel zat. Engelengeduld om deze situaties zo te begeleiden dat ze er ook wat van leren heb ik niet. Ik kan dus wel wat hulp gebruiken. Gelukkig herinnerde ik mij een boek wat vorig jaar verschenen is: Samen spelen wat nou delen, over vriendjes maken en je zusje pesten van collega schrijfster Elstbeth Teeling en Eva Bronsveld (van het boek Temperamentvolle Kinderen). Dus appte ik Elsbeth met de vraag of ik iets over haar boek mocht schrijven. En dat mocht!

Het boek beschrijft de band die broers en zussen met elkaar kunnen hebben, hoe dat zich ontwikkelt en op welke manier je deze ontwikkeling positief kunt stimuleren. Maar ook het maken en houden van vriendjes komt aan bod. Manieren van benaderen (bijvoorbeeld positieve woorden kiezen en processen zichtbaar maken) en communiceren (bijvoorbeeld luisteren zonder oordeel) worden uitgelegd. En ook een heleboel tips, eyeopeners en handige weetjes komen voorbij. Dat in combinatie met herkenbare praktijkvoorbeelden maakt het boek een mooi naslagwerk en inspirerend handboek voor het omgaan met de (kleine) vetes die broers en zussen maar ook vriendjes met elkaar kunnen hebben.

Ik ga dit boek de zomer eens even goed lezen, zodat ik goed voorbereid en met een kontzak vol handige opvoedtools mijn nieuwe rol als (bijna fulltime) thuisblijfmama kan gaan vervullen. De eerste tip die ik in de praktijk ga brengen is Mads en Jesse allebei eigen speelgoed laten uitkiezen en dat op hun eigen plekje laten bewaren. Want ‘het is heel gezond voor kinderen om wat spullen te hebben die helemaal alleen van hem of haar zijn en waarvan hij of zij mag beslissen of zijn broertje, zusje of vriendje ermee mag spelen,’ schrijven de dames in hun boek. En dat is iets wat ik echt helemaal prima vind en wat zeker voor Mads ook wel eens rust zou kunnen brengen doordat hij er bijvoorbeeld op zijn kamer mee kan spelen. Dan heeft hij een momentje en plekje voor zichzelf, en kan Jesse ongestoord met al het andere speelgoed spelen. Ik geloof zelfs dat kinderen door dit soort regels vrijgeviger worden, zoals ook wordt beschreven in het boek. Juist omdat ze zeggenschap hebben over dat ene stukje speelgoed en uitlenen dan juist leuk wordt.

Hoe dan ook: het boek geeft een heleboel waardevolle inzichten en tips. Een mooi onderwerp dat wordt aangehaald is je kind weerbaarder maken. Over dat onderwerp (ook toe te passen bij broertjes en zusjes) mag ik onderstaand artikel delen, wat gelijk een hoofdstuk is uit hun boek. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen. 😉 Veel leesplezier!

LEES HIER HET HELE ARTIKEL

Ben je nou enthousiast over dit boek? Je kunt het hier kopen. Maar ook mag ik een exemplaar weggeven! Wil je kans maken? Reageer dan onder dit bericht of onder de Facebookpost. Vrijdagavond wordt er geloot. 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.