-
16 mei 2023
-
Blogs, Geloof, Moederschap, Opvoeding
-
door Gastblogger
-
0 comment
Speciaal brein
Vandaag een gastblog van Marieke. Ze is getrouwd en moeder van twee meisjes en twee jongens. Ze woont met haar gezin op de Veluwe en werkt in de zorg. Ze deelt over de zegen en soms uitdaging van een hoogbegaafd kind.
Hoogebegaafd. Het woord viel in een gesprek over onze zoon voor het eerst in de kleuterklas. De juf vond het bijzonder dat hij al zo veel letters kende. In de loop van groep één leerde onze zoon thuis al lezen, door zijn grote zus na te doen. Officieel werd ‘het woord’ hoogbegaafd voor het eerst genoemd in groep drie. Een groot woord, maar wat betekent het eigenlijk? Dat moesten we gaan ervaren, want natuurlijk is ieder kind anders. Ook ieder hoogbegaafd kind.
Er zijn best wat uitdagingen, met dat speciale brein van onze zoon van 8. Hij is bijvoorbeeld een dromer en vergeet veel. Ook in het verkeer. Omdat het niet om de hoek is, mag hij nog niet alleen naar school fietsen. Veters strikken heeft hij met veel moeite geleerd. Maar als hij het drie dagen niet doet, dan is het alweer weggezakt. Zijn neus snuiten? We moeten hem nog steeds helpen herinneren. En vaak jagen we hem aan om van de ene taak naar de andere te gaan. Hij krijgt dan ook regelmatig gemopper van ons – en dat is naar, want hij is óók gevoelig. Voor je het weet, zitten we in de neerwaartse spiraal van “ik doe het ook nooit goed”.
Ondanks die uitdagingen geeft zijn speciale brein ook veel kostbaars. Het ontroert me om de schepping door zijn ogen te zien. Hij kan zich zo verwonderen! Zonder hem had ik niet geweten dat er zeenaaktslakken bestaan die gif van andere zeedieren in zichzelf bewaren. Of dat ijsberen geen witte vacht hebben. Met onze zoon kun je tijdens het ontbijt horen: “Mama! Wist je dat je pinguïnpoep vanuit de ruimte kunt zien?”
Als hij iets nieuws ontdekt of maakt, is hij enorm enthousiast. Toen hij laatst een bouwplaat voor mijn verjaardag in elkaar had gezet als cadeau, barstte hij gewoon van trots. “Ik ben er zo trots op dat ik het bijna niet geheim kan houden”, zei hij.
Voor het slapen gaan praten we over de wereld en over God. Waarom zijn er nog mensen die arm zijn? Waarom bestaan er natuurrampen? Kan God dat niet oplossen? Ik probeer er íets van uit te leggen, maar eerlijk: ik weet het ook niet. En dan praten we mét God. Hij maakte hem, met zijn bijzondere brein.
We zingen dan mee met het liedje:
We willen alles begrijpen, we pluizen het uit,
De wetenschap gaat zo steeds sneller vooruit,
Maar wat we nooit zullen vatten, al zijn we heel oud:
waarom God zo veel van ons houdt!
Al ben je superslim, heb je een gouden brein,
Het blijft een mysterie, een heel groot geheim,
Al ben je hooggeleerd, al win je elke quiz,
Je kunt er niet bij hoe groot Gods liefde is!
(Gert-Jan en Hanneke Scherff, Waarom, van de CD Surprise)
Wil je meer verhalen lezen van moeders over zegen en dankbaarheid in allerlei omstandigheden? Ons nieuwe #powerbook Zegen & Dankbaarheid is te koop! Je kunt hem hier alvast bestellen.
-
#powerbook Zegen & Dankbaarheid zomer 2023€16,50 incl. btw
De nieuwste blogs
-
sep 17, 2024Geloof, Opvoeding
De kracht van woorden
door Daniëlle KoudijsIk ben alles behalve een perfecte moeder. Heb nog regelmatig te weinig geduld. Ben (…)
Lees meer -
sep 13, 2024Bemoediging, Opvoeding
Perfecte ouders bestaan niet, maar jij hebt wel een keuze
door Daniëlle KoudijsNiet alle ouders hebben zelf een goed voorbeeld gehad. In zijn totaliteit niet of op (…)
Lees meer -
sep 12, 2024Bemoediging, Blogs, Geloof, Gezin, Rust & Balans
5 Redenen waarom diep wortelen in geloof en identiteit jouw rol als moeder en vrouw versterkt
door Daniëlle KoudijsAfgelopen week kreeg ik deze vraag: “Maar hoe kan diepgeworteld geloof en een (…)
Lees meer
Regelmatig delen we een blog van een gastblogger uit de community. Heb jij een verhaal dat je wilt delen en waar je andere moeders mee kunt bemoedigen, laten lachen of waarin ze zich kunnen herkennen? Mail dan naar info@powertothemamas.nl en wie weet ben jij een van de volgende gastbloggers!