Stil zijn. Waarom?

Dag mede-moeders,

Vorige week ging de Weekly Devotional over vertrouwen. Het Squad e-Magazine van deze maand gaat over keuzes maken. Beide hebben alles te maken met verbinding: met jezelf, God, je partner en je kinderen. Want als je goed in verbinding bent en weet hoe het met jezelf en de ander gaat, ben je beter afgestemd op elkaar. En dan hoor en voel je subtiele en minder subtiele aanwijzingen veel beter.

Als het gaat om in verbinding zijn met God, is tijd doorbrengen met Hem en Zijn Woord heel belangrijk. Stille tijd is een term die we veel horen en er zijn legio mogelijkheden om stille tijd te houden. In elke vorm gaat het om puur tijd doorbrengen met Hem, je aandacht richten op Hem. Dat kan de hele dag door. In de stilte, maar ook tijdens huishoudelijke klusjes, het knuffelen met je kind of op je werk.

Toch is die stilte heel belangrijk om God te kunnen horen. Maar hoe vaak zijn we nog echt stil? En waarom is stil zijn dan zo belangrijk?

“Stilte is een geestelijke oefening die van oudsher bij de kerk hoort”, lees ik in een stuk geschreven door Jos Douma. “Stilte houdt in dat je stopt met ‘bezig zijn’, dat je zwijgt, dat je de eenzaamheid zoekt. Voor die eenzaamheid kun je naar een aparte plaats, een klooster of een kerk, de natuur in of naar een speciale ruimte in je huis. Zo’n omgeving werkt bevorderlijk, maar waar het in wezen om gaat is de keuze om zelf stil te worden en alleen met God te zijn.”

Aha. Stilte als onderdeel van geloofsbeleving is dus meer dan alleen God zoeken. Het betekent weggaan van alles dat jouw contact met God verstoort. Woorden die alles mooier maken, plaatjes die voorbij schieten, gedachten die blijven komen. Het verstoren lijkt zo normaal dat we bijna moeten breken met de onlosmakelijke drang (of gewoonte) om het leven te willen controleren en niets te willen missen.

In de stilte zijn en stil worden is niet makkelijk

Er zijn in onze levens nou eenmaal heel veel dingen die onze aandacht blijven vragen. De vraag is alleen: moeten we al die dingen ook echt? En de dingen die echt moeten en in onze hoofden blijven haken, kunnen die ook even wachten?

Stil zijn voor God associëren we ook vaak met bidden

Bidden is praten met God. Toch?

Ja, ook. Bidden is ook luisteren naar God, naar wat Hij zegt. En als je wilt horen wat Hij zegt, is stilte essentieel. Stil zijn bij Hem, is luisteren naar Hem. Daarmee eer je God, breng je de aandacht van jezelf en je drukke leven naar Hem en Zijn rust. En juist daar gebeurt het.

Søren Kierkegaard omschrijft het heel mooi:

“Ik ontdekte dat ik minder en minder te zeggen had, tot ik uiteindelijk stil werd en begon te luisteren. En in die stilte hoorde ik de stem van God.” Sören Kierkegaard

Ik vind het ook een enorme uitdaging om stil te zijn bij God, voor God. En juist nu, in een hectische tijd op gebied van werk en privé, vind ik het nóg lastiger. Maar ik ga de uitdaging samen met jou aan, te beginnen met deze week. Doe je mee?

Succes!

Liefs Daniëlle

PS. Wil je alles lezen van deze week? Word dan Mom Squad Member! Dan krijg je elke week de Weekly Devotional, elke maand het Squad e-Magazine, twee keer per jaar het #powerbook en nog veel meer. Check hier meer info!

 

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Squad e-Magazine én een Weekly Devotional. Die wil jij toch niet missen? :-)

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.