Ik ben vijftien jaar als ik tijdens een jeugddienst luister naar de spreker. Het belangrijkste in zijn leven is dat zijn kinderen God leren kennen, zo vertelt hij. Op dat moment vind ik het een beetje overdreven, maar inmiddels voel ik dit verlangen ook ten diepste. Is het ook niet een Bijbels verlangen? ‘Niets verheugt mij meer dan te horen dat mijn kinderen de weg van de waarheid volgen.’ (3 Johannes vers 4, NBV)

Ik wens mijn kinderen de weg van de waarheid van harte toe. Tegelijkertijd voel ik een angst of onzekerheid over mijn aandeel in hun geloofsleven. Sinds de geboorte van onze oudste zoon worstel ik met de vraag hoe we hem het beste christelijk kunnen opvoeden. Het is niet de bedoeling dat wij hem indoctrineren of wereldvreemd maken. We willen juist dat hij normaal meedraait in deze samenleving en dat hij al jong leert zichzelf staande te houden in een seculiere samenleving. Daar wil je niet ineens als twintiger in ondergedompeld worden.

Wat is de juiste balans?

Wat kunnen we als ouders doen, behalve naar de kerk gaan, voorlezen uit de kinderbijbel, over het geloof praten en ons een beetje fatsoenlijk gedragen? Het boek ‘De kracht van biddende ouders’ van Stormie Omartian heeft me aan het denken gezet. Gebed is het antwoord op mijn worsteling. Natuurlijk; het is de brug tussen wat binnen mijn invloedssfeer ligt en wat ik aan God toevertrouw.

Het leven van kinderen wordt op zoveel vlakken aangevallen door de duivel. Soms zichtbaar en soms helemaal niet. Het is belangrijk om te onthouden dat de strijd om de ziel van onze kinderen aan God is. Ons gebed vormt hierin wel een aandeel en is van grote waarde. Maar waar bidden we dan precies voor?

Mijn gebed dat mijn zoons de liefde van Jezus aanvaarden en in Hem geloven, staat niet op zichzelf. Geloven is verweven in zoveel dagelijkse dingen. Ik bid bijvoorbeeld om goede vrienden, een betrokken gemeenschap, een goede mentale en lichamelijke gezondheid, seksuele reinheid en hobby’s die niet afleiden van het geloof. Het kan helpen om een lijstje te maken met deze aspecten (vul ze gerust aan) zodat je er dagelijks voor kunt bidden.

Het is natuurlijk geen garantie dat een kind zijn/haar leven aan Jezus geeft als je als ouders trouw bidt. Dat is dan ook niet onze verantwoordelijkheid, het is iets tussen het kind en God. Aan de andere kant wil ik er ook niet te licht over denken. De redding van Jezus is een zaak van leven of dood en ik wil mijn aandeel daarin serieus nemen.

Hoe? Door standvastig te bidden. Doe je mee? Ik ben benieuwd of jij bidt voor je kind(eren) en op welke manier je dit vormgeeft. Laat het weten in de comments!

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

De Tas

De Tas

Daar gaan we dan. In de auto naar een feestje van lieve vrienden. Bestemming: een leuk paviljoen aan de Zeeuwse kust. Na inmiddels meer dan twee jaar moederen voel ik me een ware inpakkoningin als het gaat om ‘De Tas’. Hoe vaak zeggen wij als ouder wel niet: zit alles...
maskers af

Maskers af: waarom schaamte een grote rol speelt bij dit thema

Ik ben voorstander van het eerlijk en oprecht zijn en het echte leven laten zien. Maar ik begrijp het heel goed als dat niet en plein public gebeurt op social media. Mijn overbuurman weet toch ook niet precies wat er achter mijn voordeur gebeurt? Het nut van maskers...
wie zonder zonde is

Wie zonder zonde is

Ik sta te kijken hoe Daniël zijn fiets in de stalling zet. ‘Papa, papáááá!’, hoor ik plots een kindje achter me roepen. Ik draai me om en zie hoe een jochie van een jaar of vijf huilend naar zijn vader rent. Nog voor het ventje bij zijn papa is, brult die dat hij als...

Ademhalen is het begin van alles

Ademhalen is het begin van alles “Toen maakte God, de Heer, de mens. Hij blies adem in zijn neus, en toen ging de mens leven.” Genesis 2:7 Adem… het fysiologische proces van zuurstof inademen zorgt ervoor dat we kunnen leven. Maar heb je ooit beseft, dat God het is...

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je een gratis e-book met een Weekly Devotional en Squad e-Magazine! 

*Met je aanmelding geef je ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. Uitschrijven kan altijd. 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal drie keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je de Updates toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.