47 Als je naar Mij toe komt, lúister dan niet alleen naar wat Ik zeg, maar dóe het ook. 48 Dan lijk je op een man die bij het bouwen van zijn huis eerst een diep gat groef. Want hij wilde het fundament van zijn huis op de rots leggen. Toen er een overstroming kwam en het water tegen het huis sloeg, bleef het huis stevig staan. Want het was op de rots gebouwd. 49 Maar als je wel hoort wat Ik zeg maar het niet doet, lijk je op een man die een huis bouwde zonder fundament. Toen de overstroming kwam en het water tegen het huis sloeg, spoelde het zand weg en stortte het huis in. Er bleef helemaal niets van over.” (Lucas 6:47, basisbijbel)

Weet je wat ik grappig vind? Jezus moet als timmerman alles geweten hebben over het bouwen van een goed, gedegen en stevig huis. Hij zal ook vast alles geweten hebben over het maken van een tafel, kast of ander meubelstuk. De stijl en voorkeur van materialen zal misschien wat anders zijn dan nu, maar hij had er vast verstand van. Het zou toch stoer zijn als je ergens ooit een ‘made by Jesus’ item zou vinden? Hoe vintage en hip zou dat zijn? 

Bij deze tekst horen eigenlijk nog een paar mooie reflectievragen om de tekst beter te snappen. Denk maar eens na over de volgende vragen voordat je verder leest:

  1. Waarmee kun je het graven van een diep gat alvorens je een fundament legt vergelijken?
  2. Wie is die rots die de man tegenkomt tijdens het graven?
  3. Wat heeft de bouwer weggehaald voordat hij zijn huis ging bouwen?
  4. Wat zou het zand kunnen zijn dat ervoor zorgt dat je huis niet stevig gebouwd staat?

Een vintage topstuk van Zijn hand gaan we waarschijnlijk nooit vinden, maar Jezus geeft in de Bijbel wel hele goede tips als het gaat om huizen bouwen. Of eigenlijk levens bouwen. Als je bovenstaande versen en vragen leest, zijn er vier punten die je eruit kunt leren:

  • Ga naar Jezus -> neem echt tijd met Hem, alleen in de stilte, natuur of een andere plek waar je met Hem kunt zijn
  • Luister naar Hem en laat Hem je hart onderzoeken -> leg de zenuwen bloot, houd je overtuigingen tegen het licht. Wat voel en geloof je echt? Wat zegt Hij tegen jou?
  • Doe wat Hij zegt en bouw jezelf op met Zijn waarheid -> Zijn fundament, de woorden in de Bijbel, de Waarheid dat je mooi en goed gemaakt bent
  • Dan komt het goed -> je bouwt je huis op een stevig fundament, Jezus

Misschien denk je; dat is allemaal wel voor de hand liggend en makkelijk gezegd. Maar juist dan, is het vaak ook het meest moeilijk. Want hoe graag doen we vaak niet wat we zelf willen of (om even in de inrichting sfeer te blijven) laten we ons leiden door ongenoegen? Of gewoon puur omdat we het beter denken te weten en God even niet raadplegen? Of omdat we onszelf niet willen blootgeven en die kern, waar het fundament van jou denken en zijn is gelegd, nooit raken?

Leven in geloof… Het is soms een beetje als het lezen en uitvoeren van een instructie. Instructies zijn regelmatig ook lastig. Maar als je de stappen goed volgt, houd je als het goed is aan het eind geen schroefjes, boutjes, moertjes of andere onderdelen over. Dan kun je in ieder geval met een gerust hart steeds op die stoel gaan zitten, je kast vol zetten, met z’n allen aan een vol gedekte tafel zitten of je kind laten fietsen op zijn nieuwe fiets. Zou wat zijn als al die dingen zouden instorten als je kinderen ermee bezig zijn.

Zoek eerst het Koninkrijk van God, dan zal de rest u gegeven worden. Zo’n simpel, maar waar advies. God geeft niet altijd wat we willen, maar wel wat we nodig hebben. Of het nou gaat om tips over wat te doen met je werk, opvoeding, huis, het maken van een thuis of het pimpen van je interieur… Hij geeft vaak meer tips en aanwijzingen dan we horen. En als je luistert, is het aan jou wat je met die tips doet.

Een huis mooi en stevig houden vergt ook onderhoud plegen. Zo is het ook met onze relatie met God. Hoe onderhoud jij jouw relatie met Hem om te voorkomen dat jouw fundament verzakt?

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.