Esther Arentsen, moeder van drie prachtige kinderen, heeft voor deze week twee prachtige “hands on” blogs geschreven. Bijbelse inzichten en praktische voorbeelden laten je nadenken over “trouw zijn aan jezelf”. Iets dat misschien egoïstisch klinkt, maar eigenlijk dienen is. 

Het kan zo klef klinken hè? ‘Wees vooral trouw aan jezelf.’ Of als in de bekende reclame “You’re worth it!” 😉  Maar toch het is wel heel waardevol om te beseffen dat je, als jij trouw wilt zijn aan anderen en goed wilt zorgen voor diegenen die God aan jou toevertrouwt, eerst leert om trouw te zijn aan jezelf. ‘Pas als je goed bent voor jezelf, kun je goed zijn voor de ander’, ken je dat gezegde?

Wat betekent trouw zijn?
Tussen allerlei definities filter ik deze woorden er even uit:

Trouw zijn; Iets of iemand niet verlaten, ook niet in moeilijke omstandigheden. Toegewijd. Verkleefd. Echt. Loyaal.

Trouw heeft alles te maken met relatie. Gebruik deze woorden maar eens in ‘trouw zijn aan jezelf’- dan merk je misschien al hoe deze woorden een plaatje vormen.

God heeft jou volledig gemaakt: geest, ziel en lichaam. Ik geloof dat hoe jij voor jouw geest, ziel en lichaam zorgt de allerhoogste prioriteit heeft. Dat dat ook is wat God verlangt. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik hoor het je denken. Om je te helpen, hier een paar voorbeelden.

Zorg voor jouw geest
Vul je met Hem, op zoveel verschillende manieren. Bijbellezen, muziek luisteren, diensten kijken op youtube, aanbidden, genieten van de natuur, je gezin… hier mag je alles invullen wat jou dichterbij Hem brengt. Luister naar Zijn fluisteringen in je hart, volg Hem.

Zorg voor je ziel (wil, emoties en verstand)
Als je gedachten of jouw emoties de overhand hebben, als je merkt dat je wil de andere kant op wil ;-), als je verstand en hart elkaar tegenspreken, als je ziel pijn doet door wonden uit het verleden: geef voorrang aan goede zielzorg. Wees trouw in je gedachten want het zijn de kleine gedachten waarin trouw zijn grote gevolgen heeft!

Zorg voor je lichaam:
Los van alle hypes rondom fout-of-goed voedsel weet je zelf ongetwijfeld wel wat goed of niet goed is voor jouw lichaam. Vind daarin een mooie balans.

Als je op deze manier trouw bent aan die dingen, geloof ik absoluut dat daar zegen uit voortvloeit naar de mensen die dichtbij jou staan. De mensen die God daar geplaatst heeft. Jouw man, kind(eren), vrienden, familie.

Voorrang aan jezelf. Egoïstisch of niet?
Wat mij het meest raakt is dat jij en ik voorrang mogen geven aan onszelf. Dat kan zo egoïstisch klinken hè, maar begrijp je wat ik bedoel? Wij als moeders kunnen ons vaak wegcijferen omdat de zorg voor het gezin voorgaat. Maar God vindt jóúw geest, ziel én lichaam het meest belangrijk. Als jij uitgeblust bent, kun jij niet meer de zorg geven die jouw gezin nodig heeft. Maar als jij goed voor jezelf zorgt, kun je veel beter zorgdragen voor anderen.

In de alledaagse dingen mag jij zijn wie jij bent op dit moment. Met al je kneuzen en butsen. Met al je verlangens en wensen. In al je zwakheden en schitteringen. Trouw zijn aan jezelf betekent ook dat je mag luisteren naar jezelf. Bijvoorbeeld naar je lichaam als het rust nodig heeft. Maar ook naar je hart, naar je emoties, je verstand.

Als ik dit alles nog eens zo lees, besef ik dat het hierom gaat: houd van jezelf. Vind jezelf ook belangrijk. En hé, laat dat nu net in het grote gebod staan 🙂 “Heb de Here jouw God lief… en je naaste als jezelf.” Mattheus 22:37-39

Door trouw te zijn aan- en goed te zorgen voor jezelf, laat je zien dat je van jezelf houdt en ben je trouw aan God en Zijn Woord!

Goed voor jezelf zorgen… ik vind het zo lastig! En net als veel moeders gun ik mezelf eigenlijk te weinig tijd om op te laden. Veel oudere mama’s om mij heen zeggen: ‘Had ik toen maar wat vaker een break genomen.” Of: “Je deed dat gewoon niet, een nacht of weekend alleen weggaan. Dat is gelukkig nu wel anders.”
Dat is het zeker! Maar nog steeds kan de drempel hoog zijn. 

Om die drempel te verlagen organiseren wij Faith Mama Relax Weekenden. Samen met andere christen-mama’s ga je vier dagen naar Italië om te genieten van een compleet verzorgd weekend waarbij je helemaal kan ontspannen maar ook nog als vrouw wordt opgebouwd en tijd met God door kunt brengen. Klik op de foto hiernaast voor meer info. In mei is er nog plek!

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.