Niets is vervelender dan ‘s nachts wakker worden door angst. Kinderen hebben er vaak last van. Een enge droom, een indruk die ze aan het verwerken zijn… soms schrikken ze wakker door een geluid of is het donker oorzaak van het probleem. Ook bij ons thuis gebeurt het regelmatig dat de jongens ‘s nachts wakker schrikken. Jesse meestal nog door fysieke ongemakken. Maar Mads is een jongetje dat zijn dag tijdens de nacht dubbel en dwars verwerkt. Van baby af aan beleeft hij zijn nachten soms intenser dan de dagen. Nu hij de peutertijd aan het verruilen is voor de kleutertijd en zijn cognitieve vermogen toeneemt, ontstaan er ook steeds vaker enge of indrukwekkende dromen die dit gevoelige mannetje niet zo goed kan handelen. En dan komt mama vaak ‘to the rescue’.

Mijn kind-schrikt-wakker-in-de-nacht-ritueel 
Helaas. Middenin de nacht wakker worden is niet mijn favoriete bezigheid. Want oh… wat kan ik daar chagrijnig en geïrriteerd door worden. Niet de meeste optimale gemoedstoestand als kinderen wakker worden door angst, kan ik je vertellen. 😉 Ik hanteer meestal onderstaand stappenplan:

✶ Als de kids wakker worden, is het eerste wat ik mij bedenk: zij doen dit niet expres of om mij te pesten. Dat helpt om de chagrijnige mood te onderdrukken. 😉

✶ Vervolgens ga ik ze te troosten.

✶ Daarna probeer ik te achterhalen wat de reden van wakker worden is. Bij Mads wordt dit steeds makkelijker te achterhalen omdat zijn woordenschat steeds groter wordt. Bij Jesse is zijn lijfje vaak nog ‘nachtbraker’, maar tegenwoordig droomt hij soms ook.

✶ Als de jongens bang zijn, probeer ik sinds kort bewust met ze te bidden om ze zo te leren dat God altijd dicht bij hen is. Ook in de nacht. In de Psalmen zie je het regelmatig voorbij komen, dat geschreven wordt over God die in de nacht over ons waakt en dat we niet bang hoeven zijn om te gaan slapen. Dus reden genoeg om dat als uitgangspunt te nemen. Als ik zelf niet kan slapen (wat helaas ook regelmatig gebeurt), denk ik bijvoorbeeld altijd aan Psalm 91. Ook daar lees je iets over slapen: Je hoeft niet bang te zijn. Niet voor gevaren die je ‘s nachts bedreigen. Niet voor pijlen die overdag op je afgeschoten worden. Psalm 91:5

✶ Om het makkelijker te maken, gebruik ik tegenwoordig een nieuw gedichtje tijdens het naar bed brengen waarbij ik de jongens help herinneren aan dat Jezus over hen de wacht houdt. Je leest er hieronder meer over. 🙂

Hulpmiddel voor midden in de nacht
Eerlijk toegegeven… met de kids bidden lukt niet altijd. Ik vergeet het dan door mijn vermoeidheid of het lukt niet doordat het niet gelukt is om de geïrriteerde modus uit te zetten omdat ik weer niet kan doorslapen (nope, geen perfecte moeder hier). Ik heb daar iets op bedacht, zodat ik ook dan een tool heb waarmee ik mijn jongens kan helpen. Toen ik over niet slapen, angst en mijn favoriete Psalm 91 nadacht, ontstond dit makkelijk te begrijpen slaapgedichtje:

Ga maar slapen
Lekker zacht
Ik ben dichtbij
De hele nacht

Ga maar slapen
Lekker zacht
Ik ben dichtbij
En houd de wacht
© Daniëlle Koudijs 

Gods trouw in de nacht
Vinden jullie het gedichtje ook zo mooi? Het is een tekst waarmee Gods trouw benadrukt wordt. Hij is altijd dichtbij en Hij houdt over ons de wacht. Niet alleen gebaseerd op Psalm 91, maar nog meer op Psalm 4:9 🙂 Ik kan in alle rust naar bed gaan en vredig in slaap vallen. Want U alleen, Heer, zorgt ervoor dat ik veilig ben.

Mooi voor op de slaapkamer
En HOERA! Juist omdat het gedichtje zo mooi is, hebben we er posters van laten maken zodat dit gedichtje meerdere kindjes (en door vermoeidheid gebroken ouders) tijdens het slapen gaan of angst in de nacht kan helpen extra bewust te worden van Gods trouw en bescherming, en de aanwezigheid van Jezus ( vandaar het leeuwtje 😉 ).

Het effect van dit gedicht
Sinds dat dit gedichtje er is, gebruik ik het bij de jongens. Toen de posters kwamen, koos Mads de mint/blauwe versie en die hangt nu boven zijn bed. Regelmatig lezen we het gedichtje op voordat we gaan slapen. Maar ook als hij ‘s nachts wakker schrikt en ik hem ga troosten. Het maakt het makkelijker om te bidden voor bescherming.

Grappig is dat hij toen we de poster ophingen, onder uit een stapel knuffels (die al drie jaar niet aangeraakt waren) een knuffel-leeuwtje te voorschijn toverde. Zijn ‘Meneer Hond’ werd zonder pardon verruild voor deze leeuw. En die gaat nu elke nacht mee naar bed. En ja… sinds we bewust bezig zijn met Gods bescherming in de nacht, slaapt hij echt beter.

Toen ik zei dat ik ook graag beter zou willen gaan slapen zei hij: “Dan moet je de roze poster maar bij jouw bed hangen mama.” Ik zal jullie laten weten of dit bij mij het gewenste effect had, of dat ik toch wat anders heb verzonnen. 😉

 


Ik heb gezocht naar meer Psalmen over ‘lekker slapen’ en God die de wacht over ons houdt. Eigenlijk sluit dit gedichtje super mooi aan op de volgende Psalmen:

Ik kan in alle rust naar bed gaan en vredig in slaap vallen. Want U alleen, Heer, zorgt ervoor dat ik veilig ben. Psalm 4:9

Ik kan rustig gaan slapen en weer wakker worden, want de Heer zorgt voor mij. Psalm 3:6

De HEER houdt de wacht, over je gaan en je komen. Van nu tot in eeuwigheid Psalm 121:6

Foto’s zijn gemaakt door Heidi Kuiper Fotografie 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.