Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Galaten 5: 22 -23 (NBV)  

De vrucht van de Geest, een van de bekendste passages uit de Bijbel. Ik denk dat als Paulus in luxere milieus had verkeerd of in moderner tijden had geleefd, hij het de fruitschaal van de Geest had genoemd. In deze passage wijst hij ons op de flinke dosis vitaminen die voor het oprapen ligt. A healthy way of life voor hen die Jezus willen volgen. Een portie vezels om ons kroost te laten groeien, onze naaste mee te voeden en onszelf mee op te bouwen.

Ik moet eerlijk bekennen dat mijn fruitschaal niet altijd even vol is als dat ik zou willen. En dan heb ik het niet over de fruitschaal hier thuis op de salontafel. De appels glimmen, de bananen liggen lepeltje-lepeltje en de kersen lijken onafscheidelijk verbonden.

Maar de vrucht van de Geest is…

Liefde! 

De Bijbel maakt onderscheid tussen vier verschillende soorten liefde: Storge, Phileo, Eros en Agape.

  • Storge: Vol dankbaarheid kan ik zeggen dat er in ons huis geen gebrek is aan deze liefdessoort. Het wordt genoemd als natuurlijke affectieve band binnen het gezin.
  • Phileo: De liefde van het tweerichtingsverkeer, is een verwachtingsvolle liefde. Denk aan vriendschap, de gemeenschap binnen de kerk. Het een kan niet zonder het ander.
  • Eros:  Ook wel seksuele liefde. Die behoeft denk ik geen uitleg.
  • Agape: In tegenstelling tot Phileo is Agape de liefde van het eenrichtingsverkeer. Dit is de liefde die genoemd wordt in 1 Korintiërs 13. Het is de enige liefde die niets verwacht, die niet gebaseerd is op gevoelens en onbegrensd is.

Van alle soorten liefde is Agape de soort waarvan God verlangt dat deze op onze fruitschaal ligt. Om uit te delen in overvloed.

In mijn zoektocht naar de betekenis van liefde sloeg ik ook nog even de Dikke van Dale open. Deze allesweter wist me te vertellen dat ‘liefde’ allereerst warme genegenheid betekent. Ten tweede oprechte en warme belangstellingen last but not least… een voorwerp is (als in: zij was zijn eerste liefde). Zo dan! Warme genegenheid, oprechte en warme belangstelling en een voorwerp. In mijn hoofd probeer ik deze drie te mixen.

Voeg wat warme genegenheid toe aan de oprechte en warme belangstelling, 30 minuten in de oven op 180⁰C en uw appelmuffin is klaar om geserveerd te worden.

Het is een mooi streven om het voorwerp van Agape te zijn en warme appelmuffins uit te delen. Aan onze kinderen en hun vriendjes, aan de buren en andere naasten. Maar voordat we dat kunnen, moeten we ook onszelf liefhebben en accepteren Wie ons als Eerst heeft liefgehad.

 

Want hadden we Zijn liefde niet, dan zouden we niets zijn en zouden onze daden niets baten (naar 1 Korintiërs 13).

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.