De zomer is aan de gang in Nederland. Mooi weer wisselt zich af met regenachtige dagen. Soms met wat meer wind, soms wat minder. De temperatuur varieert tussen de 18 en 32 graden. Oer Hollands dus.

Wat in de zomer een groot feest is, is spelen met water. Ik heb al menig badje, bootje en ander groot volume gevuld met heerlijk helder kraanwater. Elke keer gooi ik het aan het eind van de dag of de dag erna met liters tegelijk weer de grond in. Om vervolgens bij de eerstvolgende zonnestraal weer met emmers vol klaar te staan voor de volgende met plezier gevulde water uren.


Handen wassen, nog zoiets. Onze peuter vindt het fantastisch om met de kraan te spelen. Zeep op zijn handjes, even wrijven en dan “kaan aan mama! Ikke handen spoelen.” Trots als een peuter kan zijn houdt hij dan zijn handjes eigenhandig onder die stromende kraan om ze schoon te spoelen. Als ik hem zijn gang laat gaan minutenlang. Misschien wel urenlang als hij de kans zou krijgen. Denk maar niet dat ik het in mijn hoofd moet halen om de kraan zachter te zetten of –nog erger- uit te doen, want dan is er herrie in de tent. Hetzelfde met het badderen. Bij ons gaan ze om de dag in bad (tenzij het vaker nodig is omdat ze erg vies zijn). Een klein laagje warm water waarin de broertjes schoongewassen worden. Beter voor hun huid en beter voor het milieu. Maar ook in bad stroomt het water soms rijkelijk als de douche aangaat om haren te spoelen. Peuterlief mag dan zichzelf nog even afspoelen maar ook hier start het “N E E !” geschal zodra ik mijn hand richting de kraan beweeg om hem uit te zetten. Ook na de 23e inleiding en de 3e “nu is het echt klaar lieverd!”.

Natuurlijk ben ik degene die op een gegeven moment wel zegt dat het gewoon klaar is en desnoods, de boze bui die volgt incalculerend, de kraan gewoon uitzet. Ik vind het gewoon dood en dood zonde dat er zoveel water het afvoerputje inloopt terwijl het niet nodig is.

Wanneer is spelen verspilling? Wat sta je wel toe en wat niet? Ik merk dat ik het een lastige vind. Goed rentmeesterschap is toch onze opdracht? Valt al dat water wegspoelen daar ook onder?

Zolang ik ons afval niet consequent scheid,  maandelijks kilo’s luiers de kliko ingooi, elke week nog steeds veel verpakkingsmateriaal weggooi, het bord met eten van peuterlief soms in z’n geheel de vuilnisbak laat verdwijnen (bewaren is geen optie omdat hij het eten zelf soort van gebruikt voor vingerverven op de tafel), soms ook voor kleine stukjes de auto pak en mijn kids niet über verantwoord speelgoed en ander gebruiksgoed geef heb ik nog een hoop na te denken over goed rentmeesterschap. Voor nu laat ik het even bij waterverspilling. 😌

Ben erg benieuwd naar hoe jullie hierover denken!

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.