Trouw zijn in het kleine, dat is het thema van de maand januari. Deze week gaan we nog even in op het subthema trouw zijn aan je omgeving. 

Als je God iets beloofd hebt, doe dan ook zo snel mogelijk wat je hebt beloofd. Want Hij houdt er niet van als mensen niet doen wat ze hebben gezegd. Want dan ben je een dwaas. Wat je beloofd hebt, moet je ook doen. Het is beter om niets te beloven, dan om iets te beloven en het niet te doen. Prediker 5:3-4

Deze tekst past bij veel onderwerpen. Ook bij het thema trouw zijn aan God. Waar het in de kern op neer komt, is dat God er niet van houdt als je afspraken niet nakomt. Hoe klein of groot ze ook zijn, met wie dan ook.

Betrouwbaar zijn
Waar iedereen het meeste aan heeft, is betrouwbaar zijn. Jij en ik vinden het fijn te weten waar we aan toe zijn. We kennen waarschijnlijk allemaal wel een voorbeeld van kennissen of vrienden waarvan je weet dat een gemaakte afspraak negen van de tien keer wordt verzet. Misschien heb je zelf met iemand wel zo’n relatie. En nee, dat is heus niet altijd erg. Het wordt vervelend als iemand een keer ergens echt op rekent. En helaas ben ik zelf ook wel eens Sjaak Afhaak geweest op een moment waarop het achteraf gezien niet zo handig was voor de ander…

Prioriteiten stellen
Als ik kijk naar mijzelf, gaat betrouwbaar zijn in het kleine vaak hand in hand met wel of geen druk bestaan. Hoe drukker het is, hoe vaker ik steekjes laat vallen. Telefoontjes, appjes, mailtjes of andere acties die reactie vragen komen dan veel later. In dat soort weken sneuvelen vaak ook koffie-dates met vriendinnen, geplande momenten voor mijzelf of speeldates voor de kids.

Waar ik de laatste tijd steeds meer over nadenk is: wat vind ik echt belangrijk? Waar hecht ik nou echt waarde aan? En is dat waar mijn tijd in zit?

Het boven tafel krijgen van die waarden helpt mij prioriteiten stellen. Het helpt me in het kiezen van activiteiten en plannen van afspraken met anderen. Dit met als doel om zoveel mogelijk (het liefst alleen maar) te doen wat ik echt belangrijk vind en zo ook trouw te zijn aan God, mijzelf en de mensen om mij heen.

Het gaat verder
Trouw zijn aan je omgeving gaat veel verder dan alleen God, jezelf, vrienden en familie. Het gaat ook om de rest waar je voor mag zorgen. Denk aan je huis, je tuin, huisdieren, hulp behoevende (vluchtelingen, ouderen, weduwen, wezen etc.) en het milieu. Ook daarin maken we bewust en onbewust keuzes. Heb je jezelf wel eens voorgenomen dat je goed voor het milieu wilde gaan zorgen en je afval nu echt zou gaan scheiden? Ik wel. En ik doe het nog steeds niet.

Waarom belangrijk?
Volgens mij is het thema trouw zijn aan je omgeving heel belangrijk. Alle keuzes die je maakt ten opzichte van trouw geven een signaal af naar je kinderen. Ben je betrouwbaar of niet? Doe je wat je zegt, of niet? Heb je God, jezelf en je naasten lief, of niet?

Kortom, een subthema met een hoop invalshoeken en te bespreken punten. Zoveel, dat we vanaf volgende week vier weken lang gaan nadenken over het thema ‘rentmeesterschap’. Deze week is een mooie opmaat daarnaartoe.

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.