‘Oh, weet je nog dat we in dat grote landhuis waren met dat supergrote, groene grasveld waar je heel ver overheen kon rennen? Dat was echt leuk’, zegt mijn zusje tegen mij. Ze heeft het over een uitje dat we ooit deden. Op zo’n fijne, zonovergoten dag, waarbij je het vocht uit het gras en de grond kon ruiken, omdat het aan het verdampen was. Zo’n heerlijke zomerlucht, waarop je ook flarden kon opsnuiven van de geur van heerlijke bloemen. Met rennende kinderen op een groot grasveld, waar madeliefjes stonden en vlinders opvlogen uit het gras.

‘Ja, dat was inderdaad mooi, San’, antwoord ik haar. Ik weet niet eens meer precies wat we er deden, maar ik weet wel dat het leuk was en dat de herinnering eraan duidelijk maakt wat onze band is: zussen. Ook al zien we elkaar nu te weinig, de herinnering aan dat moment is warm en fijn. Precies zoals dat moment daar ook was.

Soms hoor ik onze oudste nu ook al zinnen beginnen met: ‘Mama, weet je nog…’ of: ‘Mam, toen die keer…’. Hij begint zich dingen echt te herinneren. Het bouwen van een huis vol herinneringen is in volle vaart bezig. Voor ons extra reden om daar aandacht voor te hebben.

Herinneringen maken zit hem volgens mij echt niet in elke week naar een nieuw pretpark, museum of restaurant. Volgens mij zit het hem meer in de verbinding die je met elkaar hebt. Ik heb net zulke mooie herinneringen aan een spelletjesavond thuis als aan die dag bij dat landgoed. We waren op beide momenten écht met elkaar.

Tijd met je gezin

Die momenten waarbij je echt met elkaar bent, zijn zo ontzettend belangrijk. Door dan leuke dingen met elkaar te doen (dat kan dus net zo goed een tent bouwen zijn in je woonkamer, samen koekjes bakken of een wandeling maken waarbij je je kinderen laat zoeken naar de mooiste stokken als een bezoek aan een museum of pretpark), laad je op. Verzamel je credits voor de momenten waarop het druk is of wat minder goed gaat. Ik heb dat zelf onlangs weer ondervonden. Na hectische, intensieve maanden thuis waren de lontjes bij iedereen kort.

En juist op dat moment kwam ons midweekje weg. Wat was dat fijn. Lekker buiten, niks moeten, leuke dingen doen. Binnen een paar dagen was het bedrukte gevoel weg. En nog steeds krijg ik een positieve vibe als ik terugdenk aan die week.

Tijd met je vrienden

Naast dat tijd met je gezin (en partner!) belangrijk is, is het ook belangrijk om met je vrienden herinneringen te blijven maken. Spreek een keer zonder kinderen af. Ga weer een keer dansen. Wandel op het strand. Investeer in elkaar. En geniet van het leven.

Geniet dus maar van je eten en drinken en wees vrolijk. Want dan doe je wat God heeft bedoeld.
PREDIKER 9:7 BASISBIJBEL

 

Dit blog is eerder gepubliceerd in het boek #Powertalks voor mama’s. Dit e-book is voor alle moeders die op z’n tijd behoefte hebben aan een stevige, bemoedigende column. Het zijn eerlijke en oprechte verhalen over moederschap die je gewend bent van Power to the Mama’s: toegankelijke verhalen met een diepgaande boodschap.

Bestel hem hier!

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.