Lees Nehemia 8:7-11

7 Ezra prees de Heer, de machtige God, en het hele volk stak de handen op en antwoordde: “Amen, zo is het!” En ze knielden en bogen zich diep voor de Heer, met hun gezicht tot op de grond. 8 Jesua, Bani, Serebja, Jamin, Akkub, Sabbetai, Hodia, Maäseja, Kelita, Azarja, Jozabad, Hanan, Pelaja en de Levieten leerden de mensen wat er in de wet stond, terwijl ze daar zo allemaal op het plein bijeen waren. 9 Ze lazen duidelijk voor uit de wet van God en legden alles uit, zodat iedereen het goed begreep.

10 Nehemia (de bestuurder van de provincie), Ezra (de priester en wetgeleerde) en de Levieten die het volk les gaven, zeiden tegen de mensen: “Vandaag vieren we feest voor jullie Heer God. Wees dus niet bedroefd en huil niet.” Dat zeiden ze, omdat alle mensen huilden toen ze de wet hoorden. 11 Verder zei Nehemia tegen hen: “Ga thuis een feestmaaltijd klaarmaken. Zorg ervoor dat de mensen die niets hebben, ook een deel krijgen. Vandaag vieren we feest voor de Heer. Wees dus niet verdrietig, want de blijdschap van de Heer zal jullie kracht geven.” 

Als je Power to the Mama’s al een tijdje volgt, heb je vast wel eens gemerkt hoe enthousiast ik ben over Nehemia. Dat bijbelboek staat vol met bemoedigende en interessante dingen voor ouders, kan ik je vertellen.

Wie is Nehemia

Nehemia was 445 v.Chr. aangesteld als landvoogd van Juda, door de Perzische koning Artaxerxes. Onder leiding van Nehemia is de herbouw van de muur van Jeruzalem tot stand gekomen. De muur beschermde de stad tegen vijanden, maar doordat deze stuk was, waren de inwoners dus heel kwetsbaar. Dat ging Nehemia aan het hart.

Nehemia zorgde er niet alleen voor dat de muur herbouwd werd en de mensen fysiek weer meer beschermd waren, maar hij zorgde er ook voor dat er opgetreden werd tegen sociaal onrecht. En het belangrijkste is nog wel dat hij er samen met Ezra en een aantal anderen voor zorgde dat de inwoners van Jeruzalem hun relatie met God herstelde.

Krachtig leiderschap

Wat ik teruglees in Nehemia, is krachtig leiderschap van iemand die begaan is met zijn naasten, ziet wat ze nodig hebben en samen met hen werkt aan herstel. Er zijn geen quick fixes, iedereen moet zijn eigen aandeel leveren in het herstel van de muur.

Nehemia in jouw gezin

Als ouders ben je misschien wel een soort Nehemia van je gezin. Door je eigen muren te onderhouden en te repareren waar nodig, zorg je voor een goed fundament en een veilige omgeving.

Die muren zijn niet alleen de muren van je huis, maar ook die van je hart, je geloof en je ziel. Door allerlei ervaringen en gebeurtenissen kunnen daar zwakke plekken in komen.

Als jouw eigen muren sterk zijn, kun je ook je gezin helpen hun muren sterk te maken en te houden. Bijvoorbeeld broertjes en zusjes helpen elkaar te vergeven als er iets aan de hand is, met je tienerdochter praten over eigenwaarde en seksualiteit, met je man praten over je eigen of elkaars zwakke plekken maar ook hulp zoeken als je er zelf niet uitkomt.

Hulp vragen is namelijk niet erg. Nehemia was ook de helper van de inwoners van Jeruzalem. Hij inspireerde hen en begeleidde hen door het herstelproces heen. En te allen tijde stond hij onder leiding van God. Nehemia was een man van gebed en had een hart voor God.

God is in control

Vergeet niet dat God in control is en blijft. Nehemia heeft bikkelhard gewerkt en veel bereikt met de bevolking van Jeruzalem. Op de momenten dat hij er was ging het best goed. Maar toen hij eenmaal de stad weer uit was gingen veel mensen toch weer hun eigen gang. Mensen zijn nu eenmaal eigenwijs.

Zolang je kinderen thuis wonen kun je veel samendoen en het fundament bouwen. Maar zodra ze ouder worden en je ze moet loslaten, zijn zij zelf verantwoordelijk voor hun daden. Je kunt proberen bij te sturen maar soms kun je alleen nog maar toekijken en bidden dat het goed gaat (als ze uit huis zijn bijvoorbeeld en verkeerde keuzes maken). Onvoorwaardelijke liefde is dan hard nodig om ze het gevoel te geven dat ze altijd terug mogen komen.

Ook jullie mogen feestvieren

Maar weet je wat zo tof is? Je mag feestvieren! Want God wil zo graag dat we leven zoals Hij heeft bedoeld. Dus elke keer als we met elkaar besluiten weer te gaan bouwen als het is misgegaan, mogen we het vieren. Elke keer als we struggelen mogen we bedenken dat Hij ons helpt. Want Zijn Vreugde is onze kracht, zoals in Nehemia 8:10 staat, en dat mogen we tot zijn eer vieren!

Check hieronder een praktische opdracht om je te helpen je gezinsmuur te versterken.

WEEKLY DEVOTIONAL ONDERDEEL WOENSDAG

Lees Nehemia 3 door

In dit hoofdstuk zie je dat iedereen verantwoordelijk wordt gemaakt voor de herbouw van de muur. Dat is belangrijk, omdat het dan echt een werk van hen samen wordt en iedereen deel is van het proces.

Als je dat doortrekt naar je gezin, zijn herstelprocessen in je eigen leven ook belangrijk samen te doen. Het bouwen aan je gezin begint bij jezelf.

Je kunt pas goed voor een ander zorgen als je goed voor jezelf zorgt, als het beter is samen met iemand anders die je daarin kan motiveren. Ik wil je dan ook als gezin bemoedigen vandaag, om tijd te nemen voor jezelf en eens in gesprek te gaan met je partner over hoe het gaat. Neem jou en jullie eigen muren eens onder de loep, samen met Jezus of een chrsitelijke gezins- of mamacoach.

Opdracht:

Vind je het spannend om dat met je partner te doen? Doe het dan eerst zelf.

  • Teken een muur op een blaadje of eigen je een stuk muur toe in een ruimte waar je je terug kunt trekken (misschien heb je een gebedskamer?)
  • Neem even een paar minuten stilte om af te stemmen op God
  • Loop zoals Nehemia deed, jouw eigen muren van je geloof en gevoel eens langs. Hoe staan ze er bij? Zitten er beschadigingen of gaten in?
  • Teken op je blaadje de zwakke plekken in jouw muur. Of plak post-its met punten op jouw stuk muur.
  • Kijk nog eens naar deze punten en breng ze in gebed bij God. Maak van deze punten Schrijf ze in een notitieboekje of in het Dank & Gebedsboek
  • Dank God voor Zijn liefde en vreugde voor jou.

Heb je na het doen van deze oefening de behoefte om te sparren met een vriendin of bekende? Schroom niet dat te doen. Je verhaal delen kan zo helend zijn! Wil je liever met een coach praten? Je mag altijd een gratis verkenningscall met Danielle Koudijs plannen om jouw coachvraag te bespreken.

De Weekly Devotional is een onderdeel van het Mom Squad Membership; hét membership voor moeders die bemoedigd willen worden met Gods Woord & Waarheid, die steengoede tips en informatie van professionals willen en met korting willen genieten van onze fijne evenementen.

Daarnaast biedt onze exclusieve member omgeving de mogelijkheid om online makkelijk met andere moeders te verbinden. Steeds meer moeders in de community stellen vragen aan elkaar, bidden voor elkaar en raken geïnspireerd door elkaar. Zo tof! Ook krijg je als member twee keer per jaar het #powerbook thuisgestuurd, een heerlijk eerlijk boek met verhalen van andere moeders en professionals en een stille tijd challenge. Word je voor 1 juli 2021 member? Dan krijg je niet alleen het #powerbook In verbinding, maar ook twee setjes Mom’s Prayer Challenge. Dat is een welkomstpakket t.w.v. €50,-! Je kunt kiezen voor per maand of per jaar betalen. Lees hier meer info of meld je hieronder gelijk aan.

Wissen

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.