Het bedenken van een naam… veel ouders hebben daar best moeite mee. Sommigen doen er langer over dan de baby in de buik zit en laten de baby eerst geboren worden. Wel of niet vernoemen, -want hey, dat is toch helemaal niet meer van deze tijd? Of nu weer juist wel?- een oer Hollandse of tropische naam… er is zoveel keus! En de meest, laten we zeggen interessante namen komen tegenwoordig voorbij. 😉

Jouw keuze is altijd goed

Natuurlijk geef je jouw kind een naam die jij graag wilt geven. Dat lijkt me meer dan logisch. Wellicht is het wel handig om bij aparte namen even na te denken of het kind er op lange termijn ook gelukkig van wordt. Zo zag ik dat er in 2014 een meisje Qut genoemd is. You say what…? Of een naam een beetje oké uit te spreken is voor het kind ook fijn om het eeuwige kunt-u-dat-voor-mij-spellen of hoe-spreek-je-dat-uit? te voorkomen. Quishairyck is bijvoorbeeld echt een jongensnaam, maar het zou net zo goed een merk voor haarproducten kunnen zijn en sowieso geen idee hoe je het uitspreekt. Of wat het betekent.

De betekenis van een naam

Misschien zijn bovenstaande namen wel een beetje extreem. En of wij het nou mooi vinden of niet, die ouders zijn waarschijnlijk übertrots op die naam én hun kind. En dat is natuurlijk helemaal prima. Al is en blijft het wel heel interessant om onderzoek te doen naar de betekenis en de herkomst van namen. Wij hebben dat voor onze jongens ook gedaan. Dat Mads voluit Matthias Ruben Nehemia heet en Jesse Jesaja als tweede naam heeft, is niet toevallig. In het Kraamjournal weid ik daar uitgebreid over uit. In ieder geval is het mooi om te weten wat namen betekenen, want wie weet bemoedig je je kinderen daar onbewust meer mee dan je denkt omdat de oorsprong van de naam zoveel moois in zich heeft. Of is het een soort “briefje uit de hemel”, zoals het voor ons bij de namen Nehemia en Jesse Jesaja was.

Leuk voor het geboortekaartje

De betekenis van een naam terug laten komen op het geboortekaartje is ook mooi. Rosanne van Rumpt ontwerpt geboortekaartjes (kijk maar eens naar al het moois op www.justrose.nl). Een bijzondere klus, elke keer weer. Zeker om dat wat de ouders willen uit te beelden op het kaartje naar voren te laten komen. De betekenis van een naam kan net zo’n extra toevoeging zijn wat het kaartje extra bijzonder maakt:


“Het is een meisje!”

Dat zei de echoscopiste toen we de 20-weken echo hadden. We hadden al een jongensnaam in gedachten maar een meisjesnaam nog niet. Dus gingen we op zoek. Boekjes, websites, er kwam van alles voorbij. Eén ding wisten wij zeker: we willen een naam met een mooie betekenis. Iets wat ze de rest van haar leven mee mag dragen. Een betekenis waarin God doorstraalt. Toen zagen we Jinthe staan en wisten we: dit wordt haar naam.

Jinthe – God is genadig

Op de kamer van Jinthe hangt een poster in de stijl van het geboortekaartje met daarop haar naam en de betekenis. Zo kunnen wij Jinthe elke dag vertellen wie God voor haar is.

Wanneer ik een kaartje mag ontwerpen voor een geboorte, vragen ouders soms of ik de betekenis terug kan laten komen in het kaartje. Dit kan door de betekenis er uitgeschreven op te zetten. Maar het kan ook subtieler, dan zie je het in het gebruik van icoontjes, kleur of in een gedichtje. Het laatste kaartje wat ik mocht maken was voor een meisje waarvan de naam betekent: “God is mijn licht”. Daarbij vroegen de ouders of ik sterretjes in het kaartje wilde gebruiken. Daarnaast hadden ze dit mooie gedicht:

Door zijn hand geweven,
mag jij in de schaduw van Zijn vleugels leven.
Om de mens te worden ten diepste door Hem gekend,
veelkleurige schepping voor Zijn doel bestemd.
Hij zal je licht in het duister zijn, tot je zeggen:
‘Jij hoort bij Mij.’

Elke keer vind ik het weer een bijzondere taak en ben ik dankbaar dat men het maken van een kaartje aan mij toevertrouwt. Want de aankondiging van je kleine, gebeurt maar één keer en dat moet natuurlijk goed. 

Liefs, Rosanne

 

Foto en ontwerp kaart: www.justrose.nl

Weet jij eigenlijk wat de namen van jouw kinderen precies betekenen? Onderstaand een leuke opdracht om het te ontdekken en er iets mee te doen!

Opdracht:
  1. Zoek de betekenis van de namen van jouw kind(eren) op. Zijn het Bijbelse namen of namen van bekendheden? Probeer dan ook informatie te achterhalen van die (bijbel)figuren. Wat voor mensen waren het? Welke eigenschappen / rol hadden zij?
  2. Wat vind je van de betekenis van de namen van je kinderen? 
  3. Als je zo naar de betekenis kijkt en wellicht iets over de (bijbel)figuren weet, herken je dan iets van die betekenis in je kinderen? 
  4. Misschien is het mooi om de betekenis op te schrijven in een brief of op een mooie kaart, waarbij je ook een bemoediging schrijft voor je kind of waarop je beschrijft hoe deze namen zo mooi bij hem/haar passen. Heb je een herinneringen doos? Stop de brief of kaart daar dan in, zodat je kind het later terug kan lezen. 

Disclaimer: met een naam of diens betekenis kan je natuurlijk niets afdwingen of een karakter creëren. Maar je kunt je kind er wel iets moois door meegeven!

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.