Heb je zaterdagochtend het openhartige filmpje van mij gezien op de Facebookpagina? Ik vertel in 7 minuten (wel een beetje lang, ik weet het) dat ik de afgelopen week door God ben gewezen op een wijziging die moest komen in de challenge. En vandaag kreeg ik helder waarom. Ik ging te snel. 

Weet je, je hebt een challenge als deze niet nodig als je heel goed weet wat je wilt. Als je zelfverzekerd bent, alle dingen op een rijtje hebt en precies weet waar je voor gemaakt bent, dan ga je gewoon lekker en dan zie je wel waar je uitkomt. Maar juist als je het niet weet, dan heb je een challenge als deze nodig om uit te zoeken wat de bedoeling is voor jou. Dan heb je handvatten en tools nodig. Bemoedigende woorden en nieuwe ideeën. Niet iemand die te snel wil en het belangrijkste bijna voorbij gaat: de gesteldheid van je hart.

Heb jij dit gemerkt en je eraan gestoord? Of heb je sinds de start van de challenge alleen maar een zuur gevoel overgehouden aan dat wat je zag of las? Dan wil ik mijn excuses aanbieden. Het is nooit mijn bedoeling geweest om iemand voor het hoofd te stoten. Dit blog gaat je helpen om op een andere manier naar de challenge te kijken.

Angst
In de gelijkenis van Jezus waarbij de drie dienaren met hun talenten op pad werden gestuurd, was er één dienaar die zijn talent begroef. Hij durfde er niets mee te doen uit angst om afgerekend te worden op zijn probeersel. Die andere twee dienaren hadden blijkbaar zelfvertrouwen en voelden het vertrouwen om wel uit te stappen en te gaan handelen met wat zij hadden gekregen. Super mooi natuurlijk, ook omdat zij van hun heer het vertrouwen en gevoel kregen dat ze iets konden met hun talent. Hun heer vertrouwde in hun kunnen.

Dat vertrouwen had die heer ook in die dienaar met slechts één talent, maar de dienaar voelde het niet. Waarschijnlijk is er in het verleden iets gebeurd waardoor er een beschadiging of scheef denken is ontstaan. En juist dat… hoe vaak is dat bij ons wel niet het geval? Hoe vaak spreken er wel niet stemmetjes in onze gedachten over dat het niet goed gaat, we het niet goed doen, het niet waard zijn etcetera? Of hoe vaak zien wij God, net als die dienaar, als een streng en boos persoon die ons afrekent op dingen in plaats van dat we Hem zien als die Liefdevolle Vader?

En juist dat stuk, daar ben ik te snel aan voorbij gegaan. Jouw zelfbeeld en jouw beeld van God zijn de basis voor het durven en voelen van vertrouwen als het gaat om God dienen met jouw talenten.

In Jesaja 43:4 staat geschreven: Jij bent kostbaar in mijn ogen. Ik houd zoveel van jou dat ik de mensheid in ruil geef voor jou. Ja, dit gaat over Israël, Gods Volk. Maar het is niet alleen voor Israël. In Romeinen 9:25-26 staat: “Zoals ook bij Hosea staat geschreven; wat mijn volk niet was, zal ik mijn volk noemen. Wie mijn geliefde niet, was zal ik mijn geliefde noemen. En waar tegen hen gezegd is: Jullie zijn mijn volk niet, zullen ze kinderen van de levende God worden genoemd.”

Dit gaat dus ook over jou! En iedereen heeft gaven en talenten gekregen om een ander en God mee te dienen (1 Petrus 4:10).

JIJ MAG OOK. ECHT!

Zelfbeeld en Godsbeeld
Iedereen heeft talenten gekregen, dat staat in de Bijbel. En ik geloof wat er staat, want ik zie het om mij heen. Maar niet lang niet iedereen heeft dat net zo scherp. Is jouw beeld in de loop der tijd vertroebeld? Zijn er in jouw leven dingen gebeurd, teleurstellingen geweest waardoor jij nu denkt dat het niet voor jou weggelegd is? Heb jij het beeld van God zoals de dienaar het had? Dan wil ik je uitdagen dit hardop mee te bidden om zo de weg vrij te maken voor jouw zoektocht naar je talenten.

Ik ben een kind van U, God, en U bent Liefde. Ik laat mij niet meer leiden door verkeerde denkpatronen, valse gedachten of leugens in mijn hart. Ik ben geliefd door U en U houdt van mij. Ik ben getalenteerd en ik wil U en anderen daarmee dienen, zodat ik Uw Liefde door mag geven, tot eer van U. In Jezus Naam, amen.

Voel jij je aangesproken? Gaat er in jouw hart een vuurtje branden? Misschien is deze challenge dan juist wel voor jou. En speciaal voor jou gooi ik het programma om, schrijf ik dit weekend nog een nieuwe Bijbelstudie over het kruikje van de weduwe en wat dat met vier stappen in talentontwikkeling te maken heeft. Met toestemming van de auteur van Ademruimte leg ik het Jarsonsprincipe uit, wat je gaat helpen richting te bepalen.

God heeft me even teruggefloten, voor jou. Ik wil jou dienen, omdat je het waard bent.

Weet je, de wereld is een akker waarop gezaaid mag worden. Misschien geloof je het niet, maar vroeger durfde ik mijn talenten niet te gebruiken. Jarenlang heb ik mijn talenten begraven omdat ik niet afgemaakt wilde worden door mensen om mij heen. Jarenlang werd ik gepest en werden mijn ideeën en talenten niet serieus genomen. Dan steek je je kop niet meer zo snel boven het maaiveld uit. Dus dook ik eronder. Maar sinds een jaar of zeven durf ik steeds meer op te staan en te gaan voor Zijn Glorie. Want dat is uiteindelijk waarom ik talenten heb gekregen. Niet voor mezelf, maar voor die ander en voor Hem. En dat geldt ook voor jou.

Ga je volgende week met mij mee op reis?

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.