“Volgens het CBS heeft één op de zes of zeven werknemers te maken met burn-outverschijnselen. Bij vrouwen, 25-tot 35-jarigen en mensen die werken in het onderwijs of in de zorgsector, is het aantal nog hoger: één op de vijf.”

Deze tekst uit een artikel uit het Algemeen Dagblad werd onlangs geciteerd tijdens de preek op zondag. Ik realiseer me: 

  • Vrouw: check! 
  • 33 jaar: check! 
  • Docent: check! 

Tel daar moeder van drie jonge kinderen (incl. slaapgebrek) en enkele uren mantelzorg binnen de familiekring bij op. Ik ben rijp voor de sloop als je de statistieken moet geloven. 

No piece of cake

Nu zal ik niet beweren dat deze combi ‘a piece of cake’ is. Ik heb ook momenten gekend dat ik me even opgebrand voelde. Afgemat. Dat ik er gewoon geen zin meer in had en alles me gestolen kon worden. Dat ik van voor niet wist hoe ik van achteren leefde. Gelukkig krabbelde ik snel genoeg weer op en ken ik de pijn en moeite niet van een echte burn-out. 

Omdat deze categorie mensen in Nederland blijkbaar wel steeds groter wordt, zijn er ik-weet-niet-hoeveel tips te vinden hoe je je in de drukte van deze maatschappij staande houdt. 

De “vaker nee zeggen” blabla

In de top-3 van tips staat zeker “nee zeggen”. Ik word daar eerlijk gezegd een beetje kriegelig van. Hoewel ik volledig geloof in het belang van grenzen aangeven, klinkt “nee zeggen” zo negatief. Alsof je een ander niet wilt helpen, niet wilt bijdragen aan de maatschappij. Het past volgens mij ook niet bij de dienende houding die Jezus ons voorleefde en Zijn Woord ons leert. 

De “vaker ja zeggen” jaja!

Hoe anders wordt dit als je het 180 graden omdraait? Als je je grenzen kunt aangeven door “ja” te zeggen in plaats van “nee”. Ogenschijnlijk een klein verschil. Maar merk je wat dit kleine woordje doet? Het geeft iets weer van een belofte, een commitment, toewijding. Het kenmerkt een houding van passie en enthousiasme. Denk maar eens aan jouw “ja” toen je trouwde, gedoopt werd of belijdenis deed. Of toen je binnen de gemeente beloofde je kinderen Zijn weg voor te leven. 

Als ik voor mijzelf spreek, zijn er een paar zaken waar ik “ja” op wil zeggen: 
  • Mijn relatie met God 
  • Mijn relatie met mijn man  
  • Zorg voor mijn dochters 
  • Zorg voor mijzelf  
  • Mijn relatie met familie, vrienden en anderen  

Ik kan het rijtje rustig verder aanvullen, maar deze top-5 voorziet me voorlopig van voldoende punten om mijn tijd te vullen.

Want een “ja” op deze 5 betekent automatisch een “nee” tegen andere dingen. 

Ik ga de uitdaging aan om dit lijstje er denkbeeldig bij te pakken, zodra er een vraag om hulp of taak op mijn pad komt. Dan vink ik van boven naar beneden af. Past het binnen de prioriteiten van mijn lijstje? Past het binnen de tijd die ik heb en de talenten die God me gegeven heeft?  

Zo ja? Dan zeg ik volmondig: “Ja, graag!” Daar kan ik geen “nee” tegen zeggen.  

Foto: Pixabay

Lees ook eens ‘Zeg bewust ja tegen je relatie’, als je tips wilt voor het meer tijd maken voor- en met je partner.

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.