Dit keer gaat het even niet over een flubberbuik of behaarde benen. Daar heeft mijn man totaal geen moeite mee. “Ik houd van puur natuur”, zei hij al tijdens onze verkeringsperiode. Het gaf me toen al een heerlijk, veilig gevoel dat ik me niet ‘mooier’ hoefde te maken dan ik van nature ben.

Maar we maken allemaal wel dingen mee in ons leven die ons veranderen en dat veilige gevoel voor altijd of voor een lange periode wegnemen. Een gebroken hart, het verlies van een dierbare, een kwetsend woord of, in mijn geval, een inbraak.

Het was een warme zomernacht. Ik sliep een nachtje in mijn oude slaapkamer, in het huis van mijn ouders. Zij waren op vakantie. Vanwege de enorme hitte was ik zonder kleren aan gaan slapen.

Die nacht veranderde alles.

Midden in de nacht werd ik wakker van een geluid. Ik keek op en ineens zag ik een man in mijn slaapkamer staan. Instinctief begon ik heel hard te gillen, waarna hij meteen wegrende. Hij kon ontsnappen, maar liet mij achter met een trauma. Ik was op mijn kwetsbaarst, op een plek waar ik dacht veilig te zijn.

Het is komende zomer tien jaar geleden. Ondanks fijne en nuttige therapieën, heb ik sinds de inbraak enorm veel moeite met bloot zijn. Mijn gevoel van veiligheid als ik naakt ben, is nog steeds stuk. Alsof een ongewenst, onbekend iemand opnieuw mijn slaapkamer komt binnenwandelen zodra ik m’n kleren uitdoe.

Ik ben ook nog steeds bang in het donker, kan plotselinge geluiden niet goed verdragen en barst meteen in huilen uit als iemand me laat schrikken.

Het wordt minder met de tijd, dat is zeker zo. En in de loop der jaren ben ik steeds meer gaan leren over hoe ik zelf de baas kan zijn over mijn angsten. Ik kan zelf kiezen hoeveel impact ik deze gebeurtenis op mijn leven laat hebben. En misschien wel het belangrijkste: de overtuiging dat Jezus de enige is die de gebrokenheid volledig kan wegnemen. Tot die tijd blijft het een gebroken stukje in mij dat soms pijn doet.

Als jij ook dingen hebt meegemaakt die je al jarenlang met je meedraagt, zoals trauma’s waar je nog geen plek aan hebt kunnen geven of verdriet dat maar niet vervaagt: weet dat je niet de enige bent en dat je gevoel er mag zijn. Tegelijkertijd wil ik je zeggen dat je zoveel meer bent dan dat, namelijk een dochter van God, perfect door Hem geschapen en door Hem gezien. Hij kent je pijn en wil er voor je zijn, juist in je gebrokenheid.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

Gratis Bijbels vakantieboekje: dé oplossing voor op vakantie

De zomervakantie komt er weer aan! Op zaterdag 9 juli begint het in het midden van het land en naar verwachting vertrekken die zaterdag een hoop gezinnen gelijk richting fijne vakantieadressen. Heerlijk! De vakantie is voor iedereen anders en kan op zoveel...
nicu

Kraamtijd op de intensive care

Het is tijd om op te ruimen en uit te zoeken. Mijn telefoon herinnert me er al weken aan. Altijd op ongelegen momenten: net als ik geniet van mijn kroost en ik zie hoe leuk ze met elkaar spelen. Dan wil ik dat zo graag even vastleggen en een foto maken. O nee, lukt...

Er zijn echt mogelijkheden als je onbedoeld zwanger raakt

Toen Jacorine (18) er twee jaar geleden achter kwam dat ze onbedoeld zwanger was, dacht ze dat ze geen toekomst meer had. De biologische vader reageerde woest en haar ouders durfde ze in eerste instantie niets te vertellen. Via een oud-klasgenootje kwam ze in contact...
lastige vragen

Lastige vragen over stekende muggen

‘Mama, heeft God de muggen ook gemaakt?’ Aan het einde van het bedtijdritueel komt Daniël ineens met deze vraag op de proppen. Ik vind het een lastige. Ik begrijp best dat hij zich afvraagt waarom God dieren heeft gemaakt die ons prikken en jeuk bezorgen. Dat is voor...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.