Zuchtend ploffen ze neer op een stoel, twee blonde moeders. Want het is een flinke klus, je kind coronaproof afleveren bij de zwemjuf. En net als ik staren ze nu naar het scherm en proberen ze hun kind te vinden tussen alle zwemvestjes.

‘Poeh zeg! Zwemles op woensdagmiddag komt me zó slecht uit. De oudste moet ook nog naar judo, ik heb precies twintig minuten straks. Waarom kan dit nooit op vrijdagmiddag, dan is mijn man thuis. Maar nee, alles is op mijn vrije dag’, steekt de een val wal. ‘O meid, ik begrijp je he-le-maal!’, reageert de ander. ‘En dan die stress! Ineens wil die van mij zelf naar school fietsen. Ik ga bijna dood van de zenuwen. En ik ben alleen hè, mijn ex heeft ze alleen in het weekend. En van mijn vriend kan ik niet verwachten dat hij voor mijn kinderen zorgt, natuurlijk. Dus alles komt op mij neer. Waarom heb ik kinderen genomen, denk ik soms wel eens. Al die zorgen.’

Muts, denk ik. Je hébt tenminste een ex waar ze in het weekend zijn. En je hébt ook een vriend. Wat zeur je nou? Ik probeer het gekakel en geklaag te negeren en doe geïrriteerd mijn laptop open. Ze moesten eens weten wat voor kunst- en vliegwerk ik soms moet uithalen om de planning rond te krijgen. Zelfs in het weekend!

Bijna open ik mijn mond om er terloops uit te flappen dat mijn man er helemáál niet meer is. En dat het inderdaad soms rotingewikkeld is om alles geregeld te krijgen. Dus dat ik volledig begrijp wat een enorme last het soms is, kinderen hebben.

Maar als een duveltje uit een doosje popt er ineens wat op.

Laten we elkaar daarom niet langer veroordelen, maar neem u voor, uw broeder en zuster geen aanstoot te geven en hen niet te ergeren. (Romeinen 14:13, NBV)

Gevolgd door de evergreen over de splinter in het oog van de ander en de balk in je eigen oog.

Dank U Heer, vliegt er naar boven. Ik word hier behoed voor iets heel lelijks. Want ik zou me puur in het gesprek gemengd hebben om mijn frustratie kenbaar te maken en de dames even fijntjes op hun plek te zetten. Om ze te laten voelen dat ze niet zo moeten zeuren met hun overvolle mamadag en waardeloze ex. Ik besef net op tijd dat dat niet fair is. Dus ik bijt op mijn tong en zeg niets.

De irritatie zakt niet direct. Bovendien erger ik me nu ook aan mezelf. Want waarom zitten deze dames zo in mijn allergie? Vind ik dat ik meer recht heb om te klagen dan zij? Dat mijn situatie veel zwaarder is dan die van hen? Dat slaat natuurlijk nergens op. Elk huisje heeft zijn kruisje. En dat met elkaar gaan vergelijken is dikke onzin.

Ik laat de moeders kakelen. Want weet ik veel wat zij verder nog op hun bordje hebben, naast veel te veel taxiritjes en lastige exen. En weten zij veel, want ik heb ook geen bordje met uitleg op mijn voorhoofd. Maar wel een balk in mijn oog.

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

brief van paulus

Een brief voor mij van Paulus

De opleiding die ik als beginnende protestantse godsdienstleerkracht  moet volgen, is van start gegaan. Ik kijk op het onlineleerplatform naar de vakken die ik het komende jaar moet volgen. Het zweet breekt me uit als ik de cursushandleidingen doorneem....
het eerste lied

Het ontvangen en doorgeven van Gods zegen

Sifra Bekx schreef een prachtig blog over het zegenen van je kinderen, die we hier graag delen. ‘Mam, mam… Je bent vergeten ons te zegenen’, zucht Janoah terwijl we klaar zijn met bidden en Bijbellezen. ‘Oh natuurlijk lieverd, wat goed dat je er nog aan denkt’, zeg...
groeipijn

Groeipijn

Midden in de nacht sta ik op de gang een hek te bouwen van twee lege wasmanden. Blijkbaar niet zo zachtjes als dat ik dacht, want achter mij hoor ik gestommel. ‘Wat doe je?’ zegt mijn man al gapend. ‘Oh, gewoon. Ik vind het maar niks, dat dat traphekje weg is,’...
ontbinden

Ontbinden

Het was een romantisch sprookje, de dertien jaar dat ik mijn leven met Alex mocht delen. We waren in alle opzichten met elkaar verbonden: door de ringen om onze vingers, de gezamenlijke bankrekening, ons geloof in God, maar bovenal door onze kinderen. Tot dat...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.