-
17 jun 2023
-
Baby, Moederschap, Rust & Balans
-
door Vivian Vietje
-
0 comment
11 tips voor kraambezoek
Rondom life-events (grote gebeurtenissen in ons leven) hebben we vaak intensiever contact met onze dierbaren. Kraambezoek is meer dan gezellig samen zijn en de baby showen. Het kan zelfs stress-verlagend werken, onder meer doordat je helemaal jezelf kunt zijn en met mensen die dicht bij je staan kunt delen en vieren wat er is gebeurd. Kraambezoek is dus ook heel nuttig.
Maar hoe leid je kraambezoek in goede banen?
Natuurlijk willen jullie je baby showen en zijn er waarschijnlijk een hoop mensen die nieuwsgierig zijn naar jullie newborn! Maar je kraamtijd is ook nodig om te herstellen en moet allesbehalve stressy worden. Met deze 11 tips breng jij rust, reinheid en regelmaat aan in het kraambezoek!
- Bespreek van tevoren wie je na de bevalling als eerste bij je wilt hebben en luister naar je gevoel als je bevallen bent. Ook als dat betekent dat je eerst iemand anders wilt zien dan gedacht.
- Laat bezoek in het begin niet langer dan 45 minuten komen, met uitloop naar een uur. Zo houd je voldoende ruimte om routine met je baby te vinden en rustige verzorgingsmomenten te hebben.
- Plan bezoek om jullie schema heen, zodat je tijdens een voeding of middagslaapje geen bezoek over de vloer hebt. Dat klinkt betuttelend, maar de gebroken nachten vragen om rustmomenten.
- Vraag bezoek om avondeten mee te nemen, zodat jullie niet hoeven te koken. En nee, het is dan niet de bedoeling dat ze zelf gaan mee-eten!
- Ben je echt net bevallen? Ontvang je bezoek dan boven. Hierdoor zien mensen dat je nog aan het herstellen bent en blijven ze minder lang hangen.
- Je hebt een keuze: geef aan bij stellen met kinderen of het voor jou oké is dat de kinderen mee komen. Voor jouw hoofd kan het veel rustiger zijn en je kunt ook nog eens lekker kletsen.
- Plan iedere week van de kraamtijd een dag zonder bezoek, waardoor jullie zelf samen kunnen genieten van jullie kindje.
- Hanteer een maximaal aantal personen per kraambezoek.
- Organiseer een kraamfeest als je geen zin hebt in wekenlang bezoek, of als je kennissen en collega’s liever in een keer ziet.
- Spreek met je partner of kraamverzorgster een teken af waarmee je aangeeft dat het kraambezoek voor jou lang genoeg is geweest. Dit kan fijn zijn als je het lastig vindt om grenzen aan te geven.
- In de kraamtijd kan het heel fijn om jouw bevallingsverhaal te delen. Verhalen over een andere bevalling kunnen daarentegen heel vervelend zijn. Zo kan de bevalling van de buurvrouw altijd beter, heftiger, sneller of pijnlijker zijn. Merk je dat iemand haar eigen verhaal kwijt wil en heb je daar echt geen zin in? Geef het eerlijk aan en zeg dat je er graag op een ander moment wel naar luistert.
Deze tips komen uit het Kraamjournal en zijn samengesteld door mamacoach Vivian Vietje. Het Kraamjournal is een uniek invulboek voor kersverse moeders over de kraamtijd. Twaalf weken lang lees je inspirerende en herkenbare verhalen van mama’s, vink je grappige checklists af en krijg je waardevolle tips van professionals. Ook is er elke week een moment van bezinning, waardoor je wordt gestimuleerd dicht bij God te blijven. Telkens is de informatie afgestemd op de kraamweek waarin je zit. Het Kraamjournal is verkrijgbaar in de webshop en te koop bij de christelijke boekhandel.
De nieuwste blogs
-
okt 02, 2024Relatie
Balans terug in relatie
door Cocky DrostWe kregen een anonieme lezersvraag over balans terugkrijgen in je relatie. We legden (…)
Lees meer -
okt 02, 2024Relatie, Zorgen voor elkaar
Het huwelijk is een lege bak; je moet er eerst iets in stoppen
door Rianne ZegelaarDit blog komt uit 2018, maar is vandaag nog net zo relevant! Veel huwelijken komen (…)
Lees meer -
sep 23, 2024Gezin, Opvoeding, Relatie
Nestgeuren
door Daniëlle KoudijsIedereen die terugdenkt aan zijn eigen kindertijd, krijgt daar een bepaald gevoel (…)
Lees meer
| Mamacoach | Verloskundige | Moeder van twee schatten | Getrouwd | Houdt van het leven | Houdt van God | www.mamacoachamersfoort.nl |