De laatste challengepost is deze #zaterdagpost… En vandaag gaat het over talentontwikkeling bij kinderen. Want het is natuurlijk leuk om met ons eigen talent bezig te zijn, maar het is ook super belangrijk goed te kijken naar waar je kinderen goed in zijn zodat jij ze goed kunt begeleiden en zij leren goede keuzes te maken. 

Vandaag dan ook vijf praktische, mooie tips die je kunnen helpen in het proces van talentontwikkeling van je kinderen.

1. Leer ze dat zij een Kind van de Koning zijn
Geliefd, dat zijn wij en onze kinderen allemaal, ongeacht wat we doen. We zijn allemaal gelijk. Jezus vindt kinderen heel belangrijk. ‘Laat de kinderen tot mij komen, verhinder er geen een,’ zei Hij (Lucas 18:16). Kinderen zijn onbevangen, open en durven nog vaak alles te geven. Hun geloof is groot. En daar kunnen wij nog vaak wat van leren!

Het is belangrijk om onze kinderen te leren dat ze geliefd zijn, dat Jezus van ze houdt en dat ze er allemaal mogen zijn, zoals ze zijn. Zoals het ook voor ons belangrijk is te weten dat onze identiteit in Hem is, is dat ook voor hen belangrijk.

2. Laat je kind zelf kiezen
Dit betekent niet dat je alles maar goed moet vinden. Wat alleen vaak gebeurt, is dat wij volwassenen iets wel of niet goedkeuren vanuit ons eigen referentiekader. Houd je kind van zingen, maar vind jij het irritant? Of houdt je kind van hutten bouwen, maar reageer jij daar net zo afwijzend op als jouw ouders? Dan reageer je vanuit jouw emotie in plaats van dat je reageert op wat je kind nodig heeft of leuk vindt. Soms is het lastig te accepteren dat je kind iets heel anders leuk vindt dan dat jij zou willen, maar het is juist zo belangrijk je kind vrij te laten om hem/haar te laten ontdekken waar talenten verstopt zitten. Anders belemmer je die ontwikkeling en bestaat de kans dat het kind zijn of haar talent gaat begraven, omdat het zich niet vrij voelt het uit te leven.

3. Geef altijd complimenten
Kinderen doen vaak hun uiterste best als ze iets uitproberen of oefenen. Ze snakken naar bevestiging en bemoediging, dus geef die complimenten echt. Zie je jouw kind iets nog een keer proberen terwijl hij het net van zich af heeft gegooid? Misschien ben je nog chagrijnig over het gegooi, maar benoem ook dat het goed is dat hij het nog eens probeert. Dat stimuleert doorzettingsvermogen. Heeft je kind een passie voor tekenen, maar lijken de tekeningen allemaal op dezelfde soep van lijntjes? Maakt niet uit, door jouw complimenten houden ze er plezier in en kunnen ze zich verder ontwikkelen. Is jouw kind super lief voor zijn of haar broertje of zusje, de hond of de kat? Benoem en complimenteer die zorgzaamheid, want wie weet is jouw kind de volgende talentvolle (dier)verzorgende.

4. Maak een talentencirkel
Deze opdracht kun je goed uitvoeren met kinderen vanaf 4 jaar. Verdeel een cirkel in acht punten. Verwerk de antwoorden van onderstaande vragen in de cirkel:

  • Waar ben jij trots op?
  • Wat vind jij het allerleukste (vak) op school of het allerleukste om te doen (voor als ze nog niet op school zitten)?
  • Wat ben jij heel goed in?
  • Wat is denk je jouw talent?
  • Wat zou je nog willen leren kunnen?

Leuke tip: maak met het hele gezin zo’n talentencirkel en bespreek met elkaar de verschillen en overeenkomsten.

Hang de cirkels ergens op zodat je elkaar af en toe kan herinneren aan waar men goed in is. Ook leuk om te gebruiken als je kids een keer niets te doen hebben. Wie weet helpt de talentencirkel het kiezen van een activiteit!

5. Schrijf in een boekje waar je kind goed in is

Koop een schrift of notebook en schrijf voor al je kinderen op waar jij ze goed in vindt. Dit kunnen talenten zijn (voetbal, muziek maken, tekenen, opruimen, zorgzaam zijn) maar ook gaven (geduld, liefde, vrede). Schrijf zo nu en dan eens een stukje over waar je die gaven en talenten in terugziet (bijvoorbeeld de dingen waar ze uren achter elkaar mee bezig kunnen zijn), of ze verder zijn ontwikkeld, waar je trots op bent. Als je dit een paar jaar doet, krijg je een heel mooi waardevol document waar je kinderen later met plezier in kunnen teruglezen.

Tip: tijdens de challenge over Sta op en Schitter in november, maakten we een schitterboek. Dat boek zou je ook kunnen gebruiken voor deze opdracht.

Hopelijk heeft deze challenge je geholpen wat dingen op een rijtje te zetten. En ik hoop dat bovenstaande vijf tips je kunnen helpen met het zoeken naar talent bij je kinderen. Goed naar ze kijken is belangrijk. Waar worden ze blij van? Wat voor gedrag vertonen ze in het bijzijn van andere mensen waar talenten uit te herleiden zijn? Ik wens je veel geluk en zegen bij jouw eigen talentontwikkeling en die van je kinderen! 

Lieve groet,

Daniëlle Koudijs

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.