Nog een paar maandjes. Dan kan ze beter praten. Dan wordt ‘t makkelijker. Dan écht. 

Ik kijk naar mijn lieve, temperamentvolle dochter terwijl ik dit denk. Haar sterke wil is altijd duidelijk aanwezig.

Bij de andere twee kinderen vond ik de intensiteit van de zorg een stuk simpeler worden na het eerste levensjaar. Dus dat zou met deze ook gebeuren.

Ze is nu 1,5 en dat is bij ‘deze’ helemaal niet zo.

En nu kijk ik uit naar de tijd dat ze kan praten. Dan wordt het namelijk écht beter. Ik vertel het zelfs aan mijn man. Als een vaststaand feit.

Zachtjes hoor ik die liefdevolle fluister in mijn hoofd. ‘Is dat zo?’ In eerste instantie denk ik terug: ‘Ja, natuurlijk is dat zo. Het moet toch een keer?’

Weer die fluister. ‘Ja?’

Verwart
Het verwart me altijd een beetje wanneer God mijn stellige toekomstvisie zachtjes induwt. Ik kan best koppig zijn (schijnt) maar dat werkt beter bij mensen. Minder bij God.

Op dat moment zie ik Gods perspectief voor mijn (en Zijn) geliefde dochter. In overgave aan Hem besef ik dat ik mag genieten van het moment. Dit moment. Hier en nu.

Wat de toekomst brengt, weet ik niet. De kans dat de driftbuien zonder woorden makkelijker zijn dan met, is aanwezig. De kans dat ik over een jaar verlangend terugdenk aan sterke willetjes zonder woorden ook.

Het enige wat ik nu kan doen, is me uitstrekken naar God om zo goed mogelijk om te gaan met het sterke willetje zonder woorden van vandaag. Zodat ik de beste voorbereiding heb wanneer de woorden erbij komen.

Onze kinderen werden niet geboren met gebruiksaanwijzing. En het is afwachten hoe die gebruiksaanwijzing zich verder ontwikkelt. Maar we staan niet met lege handen. We hebben iets beters. We kennen de Maker van onze kinderen en onszelf. Bij Hem kunnen we altijd op consult.

Foto: Photo of colorful drawing: Little girl screaming the word NO, licentie iStock account Voedzo // Sharon Numan

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.