Vorige week deelde ik een #faithfocus met als titel ‘een warm nest’ en wat God daarin kan doen. Deze week gaan we daar op verder. 

Voordat we de stap kunnen zetten naar hoe Jezus herstel kan bieden en ons nest warmer kan maken, is het belangrijk in het kort even iets te weten over levensloop & socialisatie. Doe ik toch ook nog een beetje met mijn studie Omgangskunde 😉

Iedereen die opgroeit, heeft een levensloop (dingen die gebeuren, met negatieve of positieve impact) en doorloopt een socialisatieproces.

Socialiseren? Dat is toch iets voor honden?

Eh… ja dat klopt. Een hond leert door deel te nemen aan een sociale omgeving (dus door interactie met mensen en de plekken waar zij wonen, komen en leven) hoe hij zich moet gedragen, mits goed begeleid door het baasje. Met kinderen werkt het gek genoeg ook zo.

Door socialisatie leert een kind hoe het moet functioneren in een groep waar hij deel van uitmaakt. Gewoonten, normen en waarden worden hierbij geïnternaliseerd, wat een duur woord is voor dat het kind al die dingen overneemt en eigen maakt. Ook leert het kind wat er van hem wordt verwacht binnen het gezin en haar cultuur, en hoe hij daar op dient te reageren.

De belangrijkste socialisator? Dat ben jij!

Tenminste, als je dit als ouder leest. Ouders zijn de primaire socialisatoren, de eerste voorbeelden waar kinderen mee te maken krijgen en die het meeste indruk maken. Je bent ALLES voor je kinderen, zelfs superman kan daar jarenlang niet tegenop.

Kinderen nemen alles over, kopiëren graag. Daarom zien we onszelf ook zo vaak terug tijdens het opvoeden. Fijn he?

Maar goed nieuws. Als de kinderen opgroeien, komen er meer socialisatoren in de levens van de kinderen. Denk aan vriendjes, leraren, jeugdleiders van de kerk en coaches op de sportclub. Samen vormen zij de leefomgeving van het kind, waardoor het zich in een steeds groter wordende wereld op een goede, veilige manier leert gedragen.

Maar wat als ik hem als ouder niet goed socialiseer?

Geen nood. Je kind wordt niet gelijk geen seriemoordenaar als je een keer naar hem geschreeuwd hebt toen hij klein was. Zelfs niet als hij een tik voor z’n luier heeft gekregen. Maar als je merkt dat er structureel iets niet klopt in de opvoeding en je er niet de vinger op kan leggen, als je in gedachten de hinderlijke stem van je vader of moeder hoort in plaats van je eigen stem, of als je gewoon weet dat je eigenlijk het gedrag van je ouders kopieert terwijl je weet dat dát nou nét niet de juiste opvoedmethode is… dan is het tijd om het eens met iemand te gaan praten.

Je verleden bepaalt niet je toekomst. Echt niet. 

Ook niet als je allerlei heftigs hebt meegemaakt. We hebben allemaal ouders gekregen, maar niemand is perfect. Er bestaan geen perfecte ouders. We hebben als het goed is allemaal het beste voor met onze kinderen. Het is alleen enorm jammer als het niet lukt het beste te bereiken. Met de juiste hulp, met heel veel geduld, liefde voor jezelf en de juiste mensen om je heen ben je in staat zaken te veranderen. Een moeilijke weg misschien, maar wel een dappere die kan leiden tot herstel. En hopelijk uiteindelijk ook een warm nest. Want koude plekken kun je vaak nog opwarmen als je er op tijd bij bent. Echt.

God als hersteller

Weet je wat nou zo tof is? Wij als gelovigen, hoeven dit allemaal niet alleen te doen! Natuurlijk kan het best zo zijn dat je hulp nodig hebt van professionals. Maar God kan gaten opvullen die al te lang leeg zijn. Hij kan liefde geven en je verwarmen op de plekken waar het in je herinnering koud is. Hij kan herstellen en genezen met zijn Genade en Liefde.

Durf jij God toe te laten in jouw nest? Durf jij Zijn liefde te ontvangen en samen met Hem de koude plekken te inspecteren en op te warmen?

Ga je eigen levensloop eens na. Wat is er vanaf je jeugd gebeurd? Welke belangrijke momenten waren er? Welke gebeurtenissen hebben indruk op je gemaakt? /

Bedenk bij elk deel wat je gevoelens en emoties hierbij zijn. Voelt alles goed? Fijn! Koester de herinnering. Heb je een nare emotie? Onderzoek dan waarom dat zo is en of dat invloed heeft op je huidige relatie en/of opvoeding. Als het antwoord hierop ja is, breng het dan in gebed. Nodig God uit je te herstellen. Ga bijbelstudie doen of lezen christelijke boeken over de thema’s die spelen en zoek medegelovigen met wie je dit kan delen. Misschien besluit je dat het tijd is om hulp in te schakelen. Denk dan goed na over wat je wilt, waar je behoefte ligt. Op de website www.ikzoekchristelijkehulp.nl vind je een overzicht christelijke hulpverleners.

Trouwtekst is een belofte voor iedereen

Toen ik trouwde, had ik net een periode van herstel en ‘oud nest opwarming’ achter de rug. In de zes jaar lange relatie die voor mijn huwelijk gestrand was, was ik tegen dingen uit mijn jeugd aangelopen die ik zelf niet kon oplossen. Ik zocht hulp, maar ik zocht ook vooral God. En samen met Hem ben ik gaan ontdekken waar de koude plekken zaten, waar de beschadigingen zaten en wat ik kon doen om weer te herstellen. Kort nadat ik het gevoel had dat alles weer supergoed ging en ik mij mega geliefd voelde door God (ik zei: ik heb echt verder niemand nodig Heer, U bent genoeg), ontmoette ik mijn man. En wat voor man. 🙂 Acht maanden later kregen we deze bijbeltekst als trouwtekst. En ik geloof echt dat God deze belofte in gedachten heeft voor iedereen.

“So you’ll go out in joy,
you’ll be led into a whole and complete life.
The mountains and hills will lead the parade,
bursting with song.
All the trees of the forest will join the procession,
exuberant with applause.
No more thistles, but giant sequoias,
no more thornbushes, but stately pines—
Monuments to me, to God,
living and lasting evidence of God.”

Jesaja 55:12-13 The Message

Yes, dit was voorlopig de laatste FaithFocus. We zijn nog aan het overdenken of we vanaf september doorgaan met de FaithFocus of een andere bijbelse invulling bedenken. Nu eerst even zomerstop. 🙂 We’ll keep you posted!

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Wil jij ze ontvangen? :-)

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.