Heb jij dat ook? In beweging kómen is al een heel ding, maar in beweging blíjven is heus ook zo makkelijk niet. Goede voornemens staan mooi op papier maar je wilt natuurlijk ook ergens komen. Waar mijn vorige blog ging over de vraag wat meer beweging je oplevert, gaat dit blog over hoe je het volhoudt. Want met deze belangrijke inzichten gaat dat ons allemaal lukken! Wie doet er mee?  

  1. Wáár doe ik dit voor? Dat is precies de vraag die in mijn hoofd zit als ik ’s ochtends vroeg ga hardlopen, met mijn slaperige hoofd en stramme spieren. Maar juist het antwoord hierop is belangrijk om voor ogen te houden. Want het levert precies de reden op waarom je het doet én vol wilt houden. Voor mij is dat vooral een hoofdpijnvrij leven, maar ook jij hebt een persoonlijke beloning. Wat levert het jou op? Fit blijven ondanks gebroken nachten? Weer lekkerder in je vel na je zwangerschap? Houd dit voor ogen als de drijvende kracht achter de inspanning die je levert. En hoe aantrekkelijker je doel, des te groter de motivatie is om ervoor te blijven gaan.
  • Wat wordt het doel waar jij voor blijft gaan? 
  1. Weet je wat zo lastig is? Dat de beginfase van het sporten, gelijk de pittigste fase is. Ik merkte dat na mijn bevallingen: ik vond het in het begin zo zwaar om weer in beweging te komen. Mijn spieren protesteerden hevig en ik was direct buiten adem omdat ik de inspanning niet meer gewend was. Het liefste wilde ik opgeven, maar juist toen moest ik gewoon even door bikkelen. Nieuwe gewoonten aanleren is altijd moeilijk. Dat is normaal en geen reden om op te geven. Doe het kalm aan, maar ga wél door. Zelf wist ik inmiddels uit ervaring dat er na die opbouwfase weer een betere tijd aan zou komen. En als je daar eenmaal zit, is het een kwestie van onderhouden en dat kost minder energie dan de opbouw.
  • Helpt het om te weten dat alle begin moeilijk is, zeker van sporten?
  1. Wilskracht alleen is niet genoeg, we hebben elkaar nodig om doelen te bereiken. Mijn man vraagt weleens: ‘Ging jij nou vanavond hardlopen?’ En dan denk ik: ‘Oh ja, dat is waar ook.’ Misschien is het eergevoel, plichtsbesef of hopelijk gewoon discipline, maar ik ga dan toch maar. Ik heb dus mijn omgeving nodig, en jij wellicht ook. Doe het daarom samen want je hoeft het niet in je eentje te doen. Deel je doelen en maak desnoods afspraken met anderen om je eraan te houden. Word lid van een hardloopgroep of bootcamp-club uit je omgeving, zodat je een sociale verplichting hebt om jezelf in beweging te krijgen. Samen ergens voor gaan, levert de juiste energie om vol te houden. En als je dan iets bereikt, is het vieren van de doelen die je behaald hebt, gelijk óók leuker.
  • Wie ga jij vragen om samen meer te bewegen, en wat gaan jullie doen?
  1. Van de bank afkomen is al een mooi begin. Maar kies dan een leuke manier van bewegen die je echt aanspreekt. Dan houd je het sowieso ook beter vol. Waar word jij dan blij van? Er is zoveel moois in de aanbieding, zeker nu er veel aandacht is voor het gezonde effect van beweging. En er zit vast iets tussen dat je een kans wilt geven. Dansscholen bieden gezellige lessen (samen met manlief!) en zwembaden hebben ontspannende activiteiten (lekker drijven!). Ook zijn er allerlei leuke programma’s die speciaal ontwikkeld zijn voor mama’s. Maar misschien heb jij maar weinig nodig en is een springtouw en een achtertuin al genoeg. En je kunt zelfs binnenshuis blijven, want YouTube biedt geweldig veel leuke oefeningen die je gewoon thuis kunt doen. Sporten kost inderdaad wat inspanning, maar het hoeft echt geen marteling te worden. Houd het haalbaar en gezellig, want dan houd je het ook echt vol.
  • Hoe maak jij het leuk voor jezelf?

Dus: move, mama! Kom in beweging! Tenslotte is dit alles ook een fijne manier van dankbaar onderhoud van het prachtige lichaam dat je van je Schepper gekregen hebt. En dan hoef je misschien helemaal geen super-strak lijf. Want mooi ben je in Zijn ogen sowieso! 😉

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.