Het is ‘s ochtends zeven uur. Het heeft gevroren en de weilanden zijn wit. Ik loop mijn hardloopronde door de polder. Mijn spieren zijn stijf van de kou en de ijzige ochtendlucht vult mijn longen. Het is nog aardedonker en ik zie niet precies waar ik loop. Als het water in een druppel aan mijn neus begint te bevriezen, kan ik nog maar één ding denken: Waarom doe ik dit in vredesnaam?

Als je denkt dat ik hardlopen fijner vind dan uitslapen, dan weet je waarschijnlijk niet hoe ontzettend lekker en warm mijn bed is. Zéker ’s ochtends. Ik ben dus niet het type dat graag sport, zoveel is duidelijk.

Maar sinds ik ontdekt heb wat het me oplevert, ben ik gemotiveerd! Zeker ook als mama heb je profijt van een beetje meer beweging. In dit blog hoop ik je hierin mee te nemen. Hieronder dan ook drie redenen om wél je bed uit te stappen en mee te doen. Klaar voor de start? Af!

  1. Ik vind het moederschap fysiek best een zware baan. Dat begon al met het dragen-baren-zogen en gaat gewoon door nu onze drie kinderen wat groter zijn. Maar sinds ik meer ben gaan bewegen, merk ik het effect. Je voelt je echt energieker en fitter als je meer beweegt. Ik voel het aan m’n lijf als ik met tegenwind naar school fiets, of als ik met een zware wasmand naar de zolder klim. Eigenlijk merk ik bij alle fysieke inspanning dat ik sterker ben, meer spierkracht en een groter uithoudingsvermogen heb. En het kan toeval zijn, maar sinds ik vaker naar buiten ga om te sporten, ben ik minder ziek. En ook al kost bewegen inderdaad wat tijd, je krijgt er echt iets voor terug. Meer nog dan je erin stopt. Een paar uur investeren en de rest van de tijd rendement: ik vind het een goede ruil.
  • Wat kan de investering in meer beweging jou gaan opleveren?
  1. Ik kwam er toevallig achter na mijn eerste maanden hardlopen: ik had geen migraine meer. Als je weet hoe deze hoofdpijn voelt, kun je je voorstellen wat een regelrechte bevrijding het was om hiervan verlost te zijn. Meer bewegen kan dus een einde betekenen aan je lichamelijke klachten. Ik ken ik nog meer voorbeelden. Een vriend van mij sport en blijft zo volledig rugpijnvrij. Mijn zus heeft haar bekkenklachten aangepakt met sporten. Lichamelijke klachten zijn dus geen excuus om niet te bewegen, ook al moet je er soms even de juiste begeleiding bij vinden. Het kan een reden zijn om juist te gaan sporten. Met verrassende uitkomst want in mijn geval werkt lopen dus tegen zware hoofdpijn. De grap is: ik merk het direct als ik even minder hardloop, want dan komt de migraine gewoon weer terug. Ik vermoed dus dat ik tot m’n 95e door zal moeten blijven rennen: ik zie mezelf al hollen met m’n rollator… Maar wel pijnvrij en dat is de wereld waard.
  • Welke klachten staat jou in de weg, of zijn ze wellicht juist een reden om wél te gaan bewegen?
  1. Nu even als moeders onder elkaar. Je wilt toch ook weleens weg uit het gekakel van je gezin? Niet voor lang, maar gewoon éven. En als je dan het nuttige met het aangename kunt verenigen door even te gaan sporten, dan moet je dat natuurlijk gelijk doen. Meer bewegen is dus ook even tijd voor jezelf. Dus daarom laat ik drie keer per week de huiselijke herrie voor wat het is en ren ik mijn zeven-kilometer-ronde door de polder. En dan luister ik naar mijn muziek. Zonder onderbrekingen, heel fijn. Of ik voer lange gesprekken met God. En dat zijn momenten die ik ben gaan koesteren en inmiddels niet meer wil missen. Geen mens kom ik tegen dus niemand hoort mijn ontboezemingen als ik met samen met mijn Schepper een rondje ren. En omringd door wat Hij maakte, laadt mijn accu op voordat de dag weer losbarst. Maar door die fijne hardlooprondes ben ik ook daar dan weer helemaal klaar voor.
  • Bewegen is ook tijd voor jezelf en met God. Wanneer zie jij een mogelijkheid in je agenda om hier tijd voor vrij te maken?

Dus: move, mama! Kom in beweging en voel je weer fitter en gezonder. Natuurlijk zijn er heel veel creatieve excuses te verzinnen. Maar er zijn nog altijd meer redenen te bedenken waarom je het wél zou doen.

Deel ook jouw persoonlijke motivatie met andere mama’s en bemoedig elkaar om in beweging te komen én te blijven!

Deze blog heeft het doel om ons als mama’s meer in beweging te krijgen: vooral als je het lastig vindt om te beginnen en gemotiveerd te blijven. En juist dat volhouden, daar gaat het volgende blog over. Tot dan! Lees hier deel 2 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.