Tot welk schoolpleinmoederras behoor jij?

Een jaar geleden kreeg ik een upgrade van peuterspeelzaalschoolpleinmoeder naar basisschoolpleinmoeder. En dat is echt een nieuwe wereld voor mij. Ik moet er zelfs een beetje aan wennen. Dat ligt zeker niet aan onze vijfjarige kleuter, maar aan mezelf. Ik heb mijn analytische blik over het schoolplein laten gaan en ben tot de conclusie gekomen dat er verschillende typen schoolpleinmoeders bestaan. Uiteraard is deze opsomming met de nodige korreltjes zout te lezen.

Beste Schoolplein Vriendin Forever (BSVF)
Deze moeders staan áltijd bij elkaar op het schoolplein, ze komen nog net niet samen aangefietst op een tandem. Maar supergezellig hebben deze BSVF’s het absoluut.

The A-team mama
Deze proactieve heldenmoeders zitten op, in, onder én tussen alle activiteiten die de school organiseert. Als ze toevalligerwijs niet op, in onder of tussen een activiteit zitten dan komt dat doordat: Ze via de zijlijn de boel aan het supporten zijn of omdat ze het niet eens zijn met de activiteit.

Koppelmama
Deze mama’s zorgen altijd voor een speelafspraakje voor hun kroost. ‘Ja, ik kom Abigail om half 5 ophalen! Doeiiiii!’ Heerlijk voor dat kind. En heerlijk ook voor de mama.

Early Bird mama
Liever te vroeg op het plein, dan maar net op tijd te zijn. Need I say more?

Sprint mama
Liever net op tijd, dan een kwartier schoolpleintijd. Need I say more?

De eerste keer mama
Deze mama’s staan er soms een beetje verloren bij. Terwijl veel andere mama’s ervaren en bekend zijn onder de mamabrigade op het plein, zijn deze mama’s dat niet. Ze proberen gesprekjes te starten en iedereen te begroeten. Of soms ook niet. Dan staren ze voor zich uit. Of ze kijken op de telefoon. Dat is dus geen desinteresse maar gewoon makkelijker, mochten andere mama’s daar wat van denken.

Housewarming mama
Er zijn ook nog de mama’s die standaard drie oppaskinderen hebben en nog stuk of vier speelkameraadjes meenemen naar huis. De standaarduitrusting van deze mama’s bestaat uit een bakfiets, een tas vol met poetsdoekjes, luiers en pleisters. Daarnaast beschikken ze ook nog eens over een flinke dosis geduld. Altijd overal op voorbereid, altijd chaos, altijd feest.

Chaos mama
‘Weet je zeker dat het afspraakje vandaag was? Nee dat was echt morgen hoor. Bij jou? Nee, Kiki speelt altijd liever thuis. Ik weet zeker dat je je vergist. Heb je wel goed in je agenda gekeken? Vandaag kan Kiki niet spelen, morgen wel. Maar wel bij ons hoor!’  

Toetermoeder
Deze übermobiele mama’s zetten hun kroost met de auto af bij school en halen ze op dezelfde manier weer op. Tooooooeeeet! ‘Jongens! Ik ben hiieerrr!’ Toooeeeeet!

Oké mama
Deze mama’s verdienen een medaille, ze lossen alles op. Is het handig als Koen vandaag even komt spelen? Prima! Is er een ouder verhinderd voor het schoolreisje? De oké mama lost het op. Ze valt overal in, heeft verstand van allerlei zaken en iedereen weet haar te vinden.

Alle schoolpleinmoeders zijn waardevol op hun eigen manier. Hopelijk ontstaan er nieuwe en toffe contacten bij basisschoolplein moeders. Dan kunnen we namelijk een nieuwe categorie toevoegen: de koffiemama. Waar de koffie altijd klaar staat en op wie alle mama’s kunnen rekenen. En wie weet start er dan weer een nieuwe M.U.G.😉 Klinkt toch fijn?

 

 

Meer blogs lezen? Dit is afgelopen week ook gepubliceerd: 

een lading genade

Een lading genade in mijn boodschappenkar

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn peuter van twee. Wij zijn net op vakantie dus ik heb best wat levensmiddelen nodig. Ik loop door een onbekende winkel, dus moet best wel zoeken waar hier de pindakaas, het brood en de spaghetti ligt. Mijn dochter zit in de...
omgaan met kritiek

Omgaan met kritiek op je kind

‘Hij is niet zo gehoorzaam.’‘Hij heeft een korte spanningsboog.’‘Wel een sterk eigen willetje he?’‘Hij houdt wel van grenzen opzoeken.’‘Vandaag heeft hij een ander kindje geduwd.’´Kan hij ook stilzitten?’ Niemand krijgt zoveel (negatieve) feedback als een kind. En...
niet bang voor de dood

Kijk me aan, ik ben niet bang

‘Kijk me aan!’ Ik spreek mijn drie blauwoogjes streng toe, want ik wil er zeker van zijn dat ze geen fratsen uithalen bij de oppas. Die gaat hen straks op bed leggen namelijk. ‘Ben ik duidelijk?’, voeg ik er nog even aan toe. Ik zie mijn kroost knikken. Ik vertrek...
nachtvoedingen

Je bent ‘s nachts niet alleen, mama

‘Haal jij haar even op?’ Ik geef mijn slapende echtgenoot een stootje tegen zijn bovenarm, waarop hij zijn ogen half opent, mij even aankijkt, zich omdraait en weer verder slaapt. ‘Lieverd’, vraag ik, ‘hoor je haar niet?’ Manlief stapt het bed uit om onze dochter op...

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.