Een jaar geleden heb ik een upgrade gekregen van peuterspeelzaalschoolpleinmoeder naar basisschoolpleinmoeder. En dat is echt een nieuwe wereld op zich heb ik gemerkt. Ik moet er nog een beetje aan wennen. Dat ligt zeker niet aan onze 5-jarige kleuter, maar aan mezelf. Ik heb mijn analytische blik over het schoolplein laten gaan en ben tot de conclusie gekomen dat er verschillende typen schoolpleinmoeders bestaan. Uiteraard is deze opsomming met de nodige korreltjes zout te lezen. Tot welk schoolpleinmoederras behoor jij? 😉

BSVF: Beste Schoolplein Vriendin Forever

Deze moeders staan áltijd bij elkaar op het schoolplein, ze komen nog net niet samen aangefietst op een tandem. Maar supergezellig hebben deze BSVF’s het absoluut.

The A-team Mama’s

Deze pro-actieve heldenmoeders zitten op, in, onder én tussen alle Activiteiten die de school organiseert, als ze toevalligerwijs niet op, in onder of tussen een activiteit zitten dan komt dat doordat:

  1. Ze via de zijlijn de boel aan het supporten zijn (lees: hun BSVF zit er op, in, onder of tussen)
  2. Ze het niet eens zijn met de activiteit
Koppelmama

Deze mama’s zorgen altijd wel voor een speelafspraakje voor hun kroost. “Ja, ik kom Abigail om half 5 ophalen! Doeiiiii!” Heerlijk voor dat kind. En heerlijk ook voor de mama. 😉

Early Bird Mama

Liever te vroeg op het plein, dan maar net op tijd te zijn. Need I say more?

Sprint Mama

Liever net op tijd, dan een kwartier schoolpleintijd. Need I say more?

De eerste keer mama

Deze mama staat er soms een beetje verloren bij. Al die andere kinderen uit de klas van haar spruit hebben al een grotere broer of zus in andere klassen zitten. Die mama’s zijn dus allemaal ervaren en bekend onder de mamabrigade op het plein. En aangezien dat er geen tijd is om inburgeringscursus te volgen in de vijf minuten dat ze steeds op het plein staat, doet de eerste keer mama haar best om gesprekjes te starten en iedereen te begroeten. Of soms ook niet. Dan staart ze meestal voor zich uit. Of kijkt ze op haar telefoon. Dat is dus geen desinteresse maar gewoon makkelijker, mochten alle andere mama’s daar wat van denken. 😉

Housewarming Mama

Er is altijd wel een mama met een zeer ruim hart die standaard drie oppaskinderen in haar bezit heeft en zo’n vier speelkameraadjes meeneemt naar huis. Haar standaarduitrusting bestaat uit een bakfiets, een tas vol met poetsdoekjes, luiers en pleisters. Daarnaast beschikt ze ook nog eens over een flinke dosis geduld. Koek en zopie bij Tineke! Altijd overal op voorbereid, altijd chaos, altijd feest.

Chaos Mama

“Weet je zeker dat het afspraakje vandaag was? … Nee dat was echt morgen hoor … Bij jou? Nee, Kiki speelt altijd liever thuis … Ik weet zeker dat je je vergist … Heb je wel goed in je agenda gekeken? Vandaag kan Kiki niet spelen, morgen wel … Maar wel bij ons hoor!”  

Toetermoeder

Deze übermobiele mama zet haar kroost met de auto af bij school en haalt ze op dezelfde manier weer op. Tooooooeeeet! “Jongens! Ik ben hiieerrr!” Toooeeeeet!

Oké mama

Deze mama verdient een medaille, ze lost alles op. Is het handig als Koen vandaag even komt spelen? Prima! Is er een ouder verhinderd voor het schoolreisje? Oké mama lost het op. Ze valt overal in, heeft verstand van allerlei zaken en iedereen weet haar te vinden.

Alle schoolpleinmoeders zijn waardevol op hun eigen manier. Hopelijk ontstaan er nieuwe en toffe contacten bij alle moeders die al te maken hebben met schoolgaande kinderen. Dan kunnen we namelijk een nieuwe categorie toevoegen: de koffiemama, waar de koffie altijd klaar staat en op wie alle mama’s op kunnen rekenen. En wie weet start er dan weer een nieuwe M.U.G. 😉 Klinkt toch fijn!

 

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.