Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de Heer. Jesaja 60:1

Deze bijbeltekst zie je vaak voorbij komen. En meestal in de context van het ontwikkelen van talenten en het uitstappen in je bediening. Het klinkt ook gewoon veel belovend, sta op en schitter. Dus ik snap dat ook helemaal.

Toch merk ik tijdens lezingen en workshops ook dat veel vrouwen denken: oh boy, daar gaan we weer. Ik móet dus iets gaan doen nu. Ik móet actief zijn in de kerk. Zendeling worden. Iets enorm groots gaan doen. En dat vind ik jammer. Want die druk hoef je helemaal niet te voelen.

Je hoeft namelijk niets groots te doen om in Zijn licht te mogen staan. Je hoeft het al helemaal niet te verdienen.

Zijn licht is er al

Het grappige aan deze tekst is: hij staat in de voltooid tegenwoordige tijd. Het licht is al gekomen. En weet je wanneer? Toen God de aarde schiep, was er licht. Zijn licht (Genesis 1 begint er bijna mee). Zijn grote glorie, Zijn liefde. Het was en is er allemaal al.

Maar wat is er nou aan de hand? Eigenlijk moet je deze tekst eens andersom benaderen. Als je het schitteren niet kunt verdienen, dan moet er dus van nature al iets gaan schitteren als je in Zijn licht gaat staan. Yes, je bent bijna bij de ontknoping!

Diamantjes

God heeft ons geschapen met allemaal gaven en talenten. Zie ze maar als diamantjes in jouw wezen. Hij wil niets liever dan dat ze mooi fonkelen. Helaas zien we dat niet altijd. Onzekerheid, omstandigheden, pijn, verdriet, zonde, religie… het zijn allemaal dingen die onze diamanten onder een sluier kunnen verstoppen (lees 2 Korintiers 3:15 maar eens).

Weg met die sluier

God is liefde, licht, genade, alles wat je maar mooi kan vinden. En precies datzelfde ziet Hij in ons. Ook jij bent immers naar zijn beeld geschapen. We hebben er alleen vaak zo’n zooitje van gemaakt. Maar dat neemt niets weg van wie we in werkelijkheid écht zijn. God wil niets liever dan dat wij opstaan, ons afkeren van dat wat ons vasthoudt en bij Hem komen in Zijn Licht. Want dan kan Hij ons hart veranderen, onze diamanten slijpen, de pijn helen, ons laten zien hoe Hij echt over ons denkt. Door ons op Jezus te richten, verdwijnt onze sluier en gaan we (als we Hem volgen) vanzelf schitteren doordat Zijn glorie op ons reflecteert, de Geest in ons is en dat juist die dingen zichtbaar maakt, waarvoor Hij ons heeft bedoeld. En daarmee openbaart God zichzelf in deze wereld. Hoe tof is dat?

En nu?

Maar waar heeft Hij mij dan voor bedoeld? Goede vraag als je echt geen idee hebt. Vaak kun je uit je kindertijd een hoop halen. Wat was er toen waar je je uren mee bezig kon houden? Waar gaat je hart sneller van kloppen, ongeacht je jezelf er gekwalificeerd voor vindt of niet? Wat zou jij het allerliefste doen als je alle opties had? Waarschijnlijk zitten daar de diamanten die je zoekt.

Iedereen heeft gaven en talenten gekregen

Petrus zegt in 1 Petrus 4:10 dat iedereen iets van God gekregen heeft. Dat wat je hebt gekregen, is bedoeld om het goede mee te doen. Dat kan al bij jezelf in je gezin. Bij jou in de buurt of op je werk. Bij jou in de kerk en op school. Sta op en schitter betekent dus niet dat je per se een podiumplaats moet veroveren. Je mag schitteren op de manier die het beste bij jou past, daar waar God je naartoe wijst. Want als jij met dat wat je in je hebt, zonder die nare sluier, gaat schitteren dan reflecteer jij God. En als je Hem reflecteert, dan gaan er mooie dingen gebeuren. Je zal meer invloed hebben op je omgeving dan je zelf doorhebt. Lees heel Jesaja 60 maar eens goed of lees het Dossier Geloof in mijn boek #Powertalks voor mama’s waarin ik dit uitleg. Door Zijn licht te reflecteren maak je de wereld om je heen mooier en kun je mensen naar God leiden. Omdat ze Zijn schoonheid in jouw schoonheid zien. Niet om wat je doet, maar om wie je bent. Is dat niet fantastisch?

Deze bijbelstudie is gebaseerd op de allereerste challenge die wij in november ’16 deden en komt voor een deel in het nieuwe boek: Your cup of tea, van Joanneke Wiersma. Een boek over het geheim ontdekken van zijn zoals je bent bedoeld! Halverwege dit jaar in de boekhandel.

Wil je meer weten over hoe je je talenten kunt ontwikkelen? Lees dan eens dit blog.

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.