‘Mooi, mama. Waarom heb je dit liedje over je echte vader geschreven?’ vraagt Mads, mijn zoon van acht. Hij heeft net de opname gezien van het liedje dat ik heb gemaakt tijdens de kleinkunstcursus die ik volg.

Een van de zinnen die in het liedje voorkomt is: De herinnering die ik niet heb, doet vaak het meeste pijn. Een grote zin, ik weet het. Want ik heb zoveel herinneringen niet met hem. Mijn ouders scheidden toen ik twee-en-een-half jaar was. Daarna was hij er soms. Na mijn zesde heb ik hem tien jaar niet gezien. En slechts twee maanden nadat ik hem gevonden had, overleed hij. Op 31 maart 2000.

Na even nagedacht te hebben, geef ik Mads antwoord op zijn vraag.
‘Mads, ik vind het eigenlijk best jammer dat hij jullie nooit heeft gekend. Ik zou hem zo graag laten zien dat het goed met ons gaat,’ zeg ik tegen hem. Mads kijkt me begripvol aan. Dan worden zijn ogen ineens heel groot.

‘Maar mam. Hij ziet ons ook wel. Vanuit de hemel kijkt hij mee en is hij bij jou en ook bij mij. Hij zit ook een stukje in ons hart, net als Jezus.’ Ik glimlach en geef hem een knuffel. ‘Ik hoop dat je gelijk hebt, lieverd.’

Zijn antwoord raakt me. Want wat ik hem niet vertel, is dat ik helemaal niet weet of mijn biologische vader een keuze heeft gemaakt voor Jezus. Ik weet überhaupt niet zoveel over hem, behalve dat hij vroeger alcoholist was, veel ouder was dan mijn moeder en een aantal keren getrouwd is geweest. Maar ik geloof wel dat een mens vlak voordat hij sterft nog van alles kan goedmaken. Je hoort wel vaker dat mensen op hun sterfbed alsnog een keus maken voor God. Als hij Gods liefde heeft ervaren in het ziekenhuisbed waar hij het leven liet, dan is hij zeker weten in de hemel gekomen.

In ieder geval is het vandaag 22 jaar geleden dat hij overleed. Ik kijk naar zijn foto op onze werkkamer en zie de man die maar een paar jaar in mijn leven was, maar toch zo aanwezig voelt. Zijn blik op de foto voelt vertrouwd en ik voel blijdschap en dankbaarheid, omdat ik door hem ook besta.

Mads heeft gelijk, hij zit sowieso een stukje in mijn hart. En ik ben dankbaar dat dat stukje er voor altijd mag zijn.

Foto is illustratief

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.