Me-time. Het is zo’n ontzettend veel gehoorde term onder moeders op het moment. Tijd voor mij, is de Nederlandse vertaling. Klinkt gelijk een stuk meer ik-gericht, merk ik als ik het Nederlandse woord gebruik. Is de oplossing echt alleen tijd voor jezelf?

Ik zal de laatste zijn die ontkent dat tijd voor jezelf belangrijk is. Het doen van dingen waar je blij van wordt, die bij je passen is heel belangrijk. Het geeft vaak een heleboel energie. En op die energie kun je vaak weer even teren als de dagen bestaan uit puberende-peuter-buien en slapeloze nachten.

Tijd voor jezelf geeft je ook de gelegenheid even stil te staan bij hoe het met je gaat. Ik ben sinds een tijdje ‘s avonds minder aan het werk (ik zat bijna elke avond tot 22.30u te werken aan Power to the Mama’s of schrijfopdrachten). Moest ook echt, want doordat ik alleen maar met de kinderen, het huis en op beperkte momenten bezig kon zijn met werk, raakte ik heel erg gestresst. Dat begint vaak met een onrustig gevoel op dagen dat ik met de kinderen ben. Dan wil ik eigenlijk liever een dag helemaal vrij om m’n werk af te kunnen ronden. Kan natuurlijk een keer voorkomen, maar als dat een paar dagen duurt weet ik inmiddels dat ik teveel van mezelf vraag. En dan is het hoog tijd om ‘iets voor mezelf’ te gaan doen, maar wat dan niet per se de oplossing is. Vaak is de behoefte aan tijd voor jezelf ook een signaal van onbalans of teveel hooi op je vork. Iets om over na te denken dus (wat we trouwens doen in de Faith Mama workshops).

Daar gehoor aan geven is nog meer echt investeren in jezelf. Want de tijd die je dan vrijmaakt, om te ontdekken waar de pijnpunten zitten, investeer je in jou en je toekomst. En eigenlijk dus ook je gezin. En dat heb je nodig als er 24/7 een beroep op je kan worden gedaan door kinderen (maar ook als je geen kinderen hebt, door een drukke baan of andere belangrijke bezigheden). Ik heb het opmaken van de balans in ieder geval wel regelmatig nodig om goed te kunnen blijven functioneren, weet ik nu uit ervaring.

Investeren in jezelf is egoïstisch, toch?

Ik hoor dit wel eens. Maar is dat echt zo? Is tijd en geld voor jezelf vrijmaken zo egoïstisch? Of is het iets wat je jezelf mag gunnen of wat nodig is als je tegen dingen aanloopt. Natuurlijk is het een lastiger verhaal als je geen geld kunt investeren in jezelf. Als je financiën het niet toelaten. Maar dan nog is het (over het algemeen) wel mogelijk tijd vrij te maken voor jezelf. Een keer met jezelf en God een wandeling maken, met in je tas een kannetje thee of koffie is misschien makkelijker te realiseren. Door jezelf een avondje vrij te gunnen, op de bank, met thee/koffie/wijn en chocola en de stilte zodat je zonder afleiding God kan zoeken, is ook een optie. Als er een man is, stuur je die bijvoorbeeld een keer naar een vriend. Heb je het huis helemaal voor jezelf. 🙂

Moeders cijferen zichzelf vaak weg

Dat komt regelmatig uit gesprekken met moeders naar voren. Alles voor de kinderen, alles voor het gezin.

En dat is heel goed en logisch.

Ik doe het zelf ook vaak. Maar zorg ook goed voor jezelf. Zeg ik nu dus ook vooral tegen mezelf. 😉 Ik las laatst namelijk mijn dagboek terug. For the record, ik doe al 4 jaar met hetzelfde notitieboek zag ik, dus zo’n trouwe dagboekschrijver ben ik niet. Maar ik schrijf er wel af en toe echt essentiële dingen in. Bijvoorbeeld in juni 2016. Toen ik net een beetje in de bijna-burn-out zat na de geboorte van de jongste. Ik schreef toen dit op:

“Daan, je mag gaan investeren in jezelf. Dingen doen die jij leuk vindt en zorgen voor je uiterlijk kosten nou eenmaal tijd en geld. En dat ben je meer dan waard. Dus doe het maar.”

Met schaamrood op mijn wangen moest ik mezelf eerlijk bekennen dat ik dit advies aan mijzelf nog steeds niet helemaal opvolg. Ja, ik ben gaan schrijven, ik ben vaker gaan afspreken met vriendinnen. Maar ik heb nog steeds niet de garderobe die ik wil (want de broeken voor de jongens zijn belangrijker), ik ga nog steeds niet vaker dan drie keer per jaar naar de kapper (want dat geld kunnen we beter gebruiken in de vakantie) en ik lig gemiddeld nog steeds maar een keer per twee jaar op een massagetafel (want die tijd kan ik beter gebruiken voor werk en laten we het over het geld maar niets zeggen…).

Er leuk en verzorgd uit zien hoeft niet superduur te zijn. Maar ik moet er af en toe wel wat voor kopen of voor naar de kapper. Een massage is niet noodzakelijk, maar wetende dat ik het beste preventief maandelijks een nek- en schoudermassage kan krijgen om klachten te voorkomen (die ik dus sinds ik het niet meer doe regelmatig heb) maakt het toch anders. Het maakt dat het nodig is om ook op die vlakken te investeren om lekker in mijn vel te zitten.

Rust en ruimte

Bij mij is het zo dat ik mezelf vaak niet de rust en de ruimte gun om goed voor mezelf te zorgen, om echt even tijd voor mezelf te nemen. En ik merk dat ik daardoor ook niet altijd meer helemaal goed afgestemd ben op wat God zegt in mijn hart. Die onrust van ‘druk voelen’ door werk, gezinsleven heeft daarop een negatieve invloed. Zoeken naar een nieuwe balans is dan vaak wel weer nodig om de rust en ruimte te ervaren om én goed voor mezelf én goed voor m’n gezin te kunnen zorgen. Tijd maken om God te horen is dan heel belangrijk.

God horen in Italië

En juist omdat ik vind dat mama’s beter voor zichzelf mogen zorgen, organiseren we de Faith Mama Relax Weekenden. Die weekenden staan helemaal in het teken van rust, ruimte, tijd met God doorbrengen en tot jezelf komen. Zodat we even een reset kunnen krijgen, van een Energy Refill kunnen genieten en ons geloofsleven kunnen verdiepen (Faith Refill noem ik dat). En ja dat kost geld en is niet goedkoop. Daar kun je een fikse garderobe voor kopen én nog een weekend van weg in Nederland. Maar ik geloof echt in het concept en ben ontzettend dankbaar (en ook verbaasd) dat september vol zit. In mei kun je nog mee, mocht je willen en kunnen.

Mijn verlangen is dat we echt helemaal kunnen ontspannen in Italië en dat we God weer luid en duidelijk kunnen horen en verstaan. Dat we mogen slapen en uitrusten in de prachtige omgeving. Dat we kunnen genieten van een zonnetje bij het zwembad. En dat we opgebouwd worden door de Faith Mama workshop en stille tijd kaarten, zodat we ook thuis kunnen doorgaan met een goede balans houden en rust en ruimte creëren voor ons gezin, onszelf en God.

P.S. We zijn mogelijkheden voor in Nederland aan het onderzoeken zodat ook mama’s die niet ver weg willen en wat minder te besteden hebben mee kunnen. In ieder geval staan de opties voor in Italië in de agenda van 2019. In april daarover meer. 

Een superdeluxe, compleet verzorgd weekend op een fantastische plek in Italië

Welke moeder gunt dit zichzelf nou snel? Ik niet. En weinig met mij. Juist daarom organiseren wij luxe Faith Mama Relax weekenden in Italië. Want als iemand zo’n superdeluxe Faith Mama Relax Weekend verdient, zijn juist wij het wel. 😉

Dus; meld je alvast aan voor dit prachtige weekend en regel opvang voor de kids!

Wat gaan we doen?

Sowieso gaan we genieten van de rust, nachtrust, de natuur, het zwembad, heerlijk eten en -voor wie wil- goede Italiaanse koffie en wijn bij Villa Fonti. Genieten op een prachtige locatie. Even geen mama maar gewoon jij! Dat is de Energy Refill.

Voor de Faith Refill* gaan we de diepte in. Je krijgt zaterdags de Faith Mama workshop van Daniëlle Koudijs (Daniëlle is er het hele weekend bij), waar we gaan kijken naar jouw balans (battery check) en hoe jouw geloofsleven meer ruimte kan krijgen in je dagelijkse leven. Ook krijg je bij de welkomstbijeenkomst een Mama’s Faith Refill Pakket die je kunt gebruiken tijdens de Faith Refill momenten tijdens het weekend en/of als je thuis bent.

* Een Faith Refill moment is een moment waarop je alleen of met een vriendin een plekje zoekt en tijd met God doorbrengt. Hiervoor kun je je eigen manier van tijd met God gebruiken of het aangereikte materiaal van het weekend gebruiken.

Kortom: een heel weekend tijd voor jezelf (Energy Refill) en tijd voor God (Faith Refill) op een prachtige plek waardoor je ook echt even los bent van alles en de batterij écht kunt opladen! 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.