-
18 feb 2023
-
Geloof, Geloofsopvoeding, Gezin
-
door Daniëlle Koudijs
-
0 comment
7 ideeën om te vasten met het hele gezin in de 40-dagentijd
Woensdag 22 februari is het zover: de vastentijd (ook wel 40-dagentijd genoemd) begint! In deze periode leven we toe naar Pasen en herdenken we wat Jezus voor ons heeft gedaan.
Vasten is niets anders dan je een periode onthouden van iets. Veel mensen gaan vasten door bijvoorbeeld alleen sap te drinken. Doordat je je van iets onthoudt en dat discipline en doorzettingsvermogen kost, kom je dichter bij jezelf en bij God. Mensen die vasten, brengen vaak ook meer tijd door in gebed en in Gods Woord. Zij ervaren tijdens de vastentijd dan ook vaak nieuwe inzichten of doorbraken.
Nu is vasten met alleen sap best pittig en niet voor iedereen aantrekkelijk. Het is ook niet iets dat je makkelijk met je kinderen kan doen, omdat zij nog volop in de groei zijn. Je kan gelukkig ook op andere manieren vasten, waardoor je toch tijd en ruimte maakt om God te zoeken en ervaren. Hoe mooi als je dit niet alleen zelf doet, maar ook met je gezin.
In samenwerking met het platform Kind & Bijbel vroegen we op onze social media kanalen aan moeders wat zij met hun gezinnen gaan doen dit jaar. We maakten hiervan een top 7, om je te inspireren!
1. 40-dagen geen chips, koek en snoep
Dat klinkt best heftig, vind je niet? Toch kan het je helpen je meer te richten tot God. Want op het moment dat je je ongemakkelijk gaat voelen als je geen lekkers eet, komt het aan op discipline en volhouden. En daar kun je Gods kracht goed bij gebruiken.
We kunnen ons voorstellen dat het voor je kinderen teveel gevraagd is, probeer dan afspraken te maken over wanneer je wel/niet wat lekkers eet. Bijvoorbeeld wel in het weekend maar niet doordeweeks.
Door minder te snoepen en te snaaien, ga je geld besparen. Kies een mooi doel uit waaraan je dit geld kan doneren en bespreek dit met je kinderen. Ook al is het maar een paar tientjes, het is een goed voorbeeld van delen van overvloed en zorgen voor elkaar.
2. Drastisch minderen met social mediagebruik
Deze optie hebben we vaak gehoord, en klinkt makkelijker dan het is. Om je te helpen dit doel vol te houden, is een plan nodig. De volgende vragen kunnen je hierbij helpen:
- Wat ga je doen met de tijd die je overhoudt?
- Op welke manier kan je je gezin betrekken? Gaan je kinderen ook minder gamen, bijvoorbeeld?
- Hoe ga je om met telefoons tijdens het eten en in de slaapkamer?
- Op welke tijden/momenten sta je jezelf wél toe op social media te gaan?
- Welke apps zijn tijdens de 40-dagen een no go?
Minder gamen en minder social media betekent minder afleiding. En daarmee kan je een andere vorm van creativiteit aanboren, ook met je kinderen. En in zo’n moment kan je juist de creativiteit van God ervaren.
De moeder die deze tip opperde schrijft:
‘Na een paar dagen werden de tekeningen die mijn zoon maakte steeds uitgebreider, verhalen kregen meer vorm en op een gegeven moment maakte hij een heel stripverhaal over Pasen. Ik denk echt dat dit komt door meer focus en minder snel snel.’
3. Complete social media time-out
Dit is wel next level in vergelijking met social mediagebruik minderen, maar het kan je echt ontzettend goed doen.
Een moeder die dit vorig jaar ook deed schrijft:
‘Het was in het begin heel onwennig, ik wilde via omwegen eigenlijk toch in mijn instagram feed komen. Maar na een dag of vijf ervaarde ik zo ontzettend veel rust! Mijn hoofd ging rustiger en ik kon me beter concentreren op het moment.’
4. Elke dag meer Bijbellezen door een leesplan te volgen
Elke dag een stukje uit Gods woord lezen, dat is nooit een slecht idee. Het is voor velen wel lastig vol te houden. Een leesplan of een dagboek voor de 40-dagentijd kan je helpen. Bijvoorbeeld een leesplan over de veertigdagentijd in de YouVersion Bijbelapp die je elke dag leest. De YouVersion Bible app heeft ook een app voor kinderen én voor Pasen een speciaal boekje gemaakt dat je erbij kan gebruiken. Zo kan je samen met je kind meer Bijbellezen (of kijken) tijdens de veertigendagentijd.
Ben je op zoek naar het boekje voor het hele gezin? Bestel dan vandaag nog het boekje Wie? Wat? Waar? voor gezinnen. Daarin vind je voor elke zondag en voor elke dag in de Stille Week een stukje dat je samen met je gezin kunt lezen. Kijk in de shop van het Bijbelgenootschap voor meer suggesties.
5. Niet roddelen, alleen maar opbouwend spreken over mensen
Wat heeft deze tip met de vastentijd te maken? Nou, alles. Roddelen wordt in de Bijbel vaak bestempeld als iets dat niet goed is. Leugenaars maken ruzies.
Roddelaars maken zelfs de beste vriendschappen kapot, lees je in Spreuken 16:28. Iets onaardigs over iemand zeggen is sneller gebeurd dan je denkt. Het kan een enkele keer voorkomen maar het kan ook een patroon zijn dat vaker voorkomt. Door dit een periode aan te pakken, kan je dat patroon doorbreken.
De moeder die deze tip opperde schrijft dit:
’Ik werd me ervan bewust dat ik best vaak een sneer geef naar iemand, vaker in gedachten dan hardop, maar het helpt niet om postief te denken over mensen. Jezus vraagt je naaste lief te hebben als jezelf, en ik dacht: Als een ander zo over mij zou praten of denken, wat zou ik daar dan van vinden? Ik ben gaan opletten hoe ik over iemand dacht. Bijvoorbeeld over een bepaald kind uit de buurt. In plaats van snel te oordelen op gedrag dat ik zag, ben ik in eerste instantie in gedachten gaan benoemen hoe wonderlijk het kind is gemaakt en dat God een plan heeft met eenieder van ons. Gek genoeg heeft dit me geholpen om het kind anders te gaan bekijken en betrapte ik me erop dat ik op een gegeven moment het kind bemoedigend ging aanspreken. Het heeft een totaal andere kijk en omgang met dit kind opgeleverd, ik zag ineens zijn kwaliteiten en hoe goed hij eigenlijk kon spelen met mijn zoon. De omgang is veranderd van koud en afstandelijk naar meer warmte en liefde, ook al ben ik het niet altijd eens met wat het kind doet.’
Bespreek deze eens samen met je kinderen aan tafel: Wat zou er gebeuren als we veertig dagen lang ons best doen aardig tegen elkaar te praten en elkaar te helpen met woorden in plaats van boos te maken?
Zet voor elke dag dat het lukt een krulletje en spreek af dat jullie elke keer na bijvoorbeeld 7 krulletjes een ijsje gaan halen of iets anders gezamenlijks gaan doen.
6. Vasten van piekeren
Ook dit is een tip die je misschien niet verwacht. Maar de moeder die deze tipte omschrijft heel duidelijk:
‘Het bracht zoveel rust.’
En is dat nou net niet wat Jezus ons wil geven? Ze schrijft dit:
‘Piekeren is een vorm van angst. Angst voor wat zou kunnen komen, angst om los te laten, om controle te verliezen. De Bijbel zegt dat je verkeerde gedachten gevangen moet nemen en ze aan God moet geven. Dat wil zeggen dat we inderdaad zelf beslissen wat en hoe we denken. Na een preek besloot ik om ook te vasten van piekeren. Als ik op een andere manier vastte, viel het me op dat de ruimte die door het vasten werd gecreëerd vaak niet gevuld werd met Hem, en dat is net de bedoeling van vasten. Maar toen ik besloot om te vasten van piekeren, had ik God echt nodig om mijn gedachten op Hem te focussen.
Ik nam vers 2 Korintiers 10:5b (Alles wat in de weg staat om God werkelijk te leren kennen, kunnen we als het ware gevangen nemen: alle verkeerde gedachten, redeneringen en ideeën. En daarna kunnen we die gehoorzaam maken aan Christus) en wanneer ik mezelf betrapte op piekeren, zei ik dat ik deze gedachten gevangennam, en verving ze door verzen uit de Bijbel, die ik dan bleef herhalen. Het is een tijdje echt goed gegaan, het bracht zo veel rust. Maar ik merk dat ik langzaam terug in mijn oude slechte piekergewoonte verval… tijd om dit dus bewust opnieuw te trainen, en vol te houden!’
Ook vasten van piekeren kun je samen met je gezin doen door als je merkt dat je kind piekert, te vragen waar hij of zij over piekert, wat voor angst erachter zit en dan een Bijbeltekst te zoeken die je samen met je kind kan lezen of uitbidden. Dank God voor elk moment dat jullie rust ervaren in je denken.
7. De 40-dagenkalender van het Bijbelgenootschap gebruiken
Naast allerlei leuke boekjes en andere ideeën, is het ook tof om met elkaar iets maken voor deze 40-dagentijd. Kind & Bijbel heeft daarom een DIY 40-dagenkalender (vastendoosje) voor je ontwikkeld.
Houd hun website en hun Instagram pagina of website in de gaten voor nog veel meer leuks rond Bijbel lezen met je kinderen!
Heb je zelf tips en ideeën voor het hele gezin? Deel ze onder dit bericht of op onze Social media kanalen!
De nieuwste blogs
-
sep 05, 2024Relatie, Rust & Balans
Vasthouden vakantiebalans
door Wendie‘Wat zullen we vanavond eten?’ Het is mijn man die dit aan mij vraagt terwijl we (…)
Lees meer -
sep 03, 2024Gezin, Opvoeding
Minder schreeuwen naar je kinderen: haaienmuziek helpt je!
door Daniëlle Koudijs“Luister nou potverdrie gewoon een keer naar me!” schreeuw ik naar mijn kinderen (…)
Lees meer -
aug 26, 2024Geloof, Gezin
Bouwen aan je gezinsmuren
door Daniëlle KoudijsLees Nehemia 8:10-11 “Vandaag vieren we feest voor jullie Heer God. Wees dus niet (…)
Lees meer
| Oprichtster van Power to the Mama’s | Moeder van twee jongens en een meisje | Getrouwd met Jos | Liefhebber van goede (Italiaanse) wijn | Missionaire ondernemer | Houdt van kleinkunst, schrijven, creëren en aanbidden |