7 tips om soepel te starten na de zomervakantie

Maandag zijn de eerste zomervakanties weer afgelopen. Voor gezinnen met schoolgaande kinderen start weer een intensieve periode: het opstarten van een schoolritme. Maar ook als je nog geen schoolgaande kinderen hebt kan het opstarten van het ‘normale’ ritme inclusief ritjes naar de kinderopvang of gewoon door thuis te zijn schakelen zijn. Om je te helpen, hierbij een aantal tips die de overgang van de zomervakantie naar het nieuwe seizoen soepeler maakt.

  1. Bereid de nieuwe week voor

Een goede voorbereiding is het halve werk, wordt vaak gezegd. En dat klopt. Wat je kunt voorbereiden, hoef je niet meer aan te denken. Dat maakt ruimte in je hoofd en handen om veranderend gedrag bij je kinderen, hun- of je eigen gevoelens op te vangen.

  1. Communiceer met je man en je kinderen

Met elkaar afstemmen hoe het met je gaat maar ook wat er moet gebeuren om dingen soepel te laten verlopen blijft belangrijk als er weer een verandering aan komt. Niet vergeten dus!

  1. Verbind met elkaar

Een nieuw ritme vraagt om een veilige haven. Iedereen moet er weer aan wennen, vermoeidheid kan optreden en de kinderen en jullie zien elkaar weer minder dan in de vakantie. Het wenproces kan je helpen door juist dan met elkaar te verbinden. ’s Avonds een spelletje, een wandeling of lekker stoeien en kletsen is voor de meeste kinderen al genoeg. Maar ook met je lief: maak tijd om met elkaar te bespreken hoe de week ging, wat er goed ging en wat je wellicht volgende week anders wil doen. Geef elkaar complimenten. En een knuffel. 😉

  1. Maak plezier

Verbinden kan door knuffelen, dat maakt ook oxytocine (het liefdeshormoon) aan, maar ook door met elkaar te lachen. Plezier maken en samen lachen helpt moeilijke periodes makkelijker maken. Ga eropuit met elkaar, verzin gekke spelletjes of doe iets anders leuks!

  1. Accepteer dat het weer even rommelig of druk is

De belangrijkste sleutel tijdens veranderingen is accepteren dat het weer anders wordt. En ook dat je kinderen of jijzelf soms wat explosiever of ongeduldiger kunnen zijn. Het gebed om rust kan je helpen om zelf rustig te blijven.

Gebed om rust

God, geef mij de rust

om te accepteren wat ik niet kan veranderen,

de moed om te veranderen wat ik kán

en de wijsheid om het verschil te zien.

 

Om te leven bij de dag,

Om van één moment tegelijkertijd te genieten.

Om moeilijkheden te zien als het pad naar de vrede.

Om deze zondige wereld, net als Jezus deed,

te nemen zoals hij is,

niet zoals ik hem graag zou hebben.


Er op vertrouwend dat Hij alles in orde zal maken,

als ik me aan Zijn wil overgeef.

Om in dit leven gelukkig genoeg te zijn

en voor altijd overgelukkig met Hem te zijn:

in het volgende leven.

Amen.

– Reinhold Niebuhr

  1. Zorg goed voor jezelf

Selfcare is in een tijd als deze ongekend belangrijk. Probeer elke dag even een momentje voor jezelf te pakken om te voelen hoe het met je gaat, waar je behoefte aan hebt en om te bekijken hoe je die behoefte kunt invullen. Hetzelfde geldt voor je partner: hoe zorgen jullie voor voldoende aandacht voor elkaar? Plan bijvoorbeeld een keer per week een Date Night waarbij je lekker eten kookt (en pas opeet als de kids in bed liggen), een avondwandeling maakt samen of een spel doet. Beter even zonder schermpjes enzo. Wil je meer leren over selfcare vanuit bijbelse principes? Check dan Project Selfcare.

  1. Maak tijd voor God

Cliché maar o zo waar: tijd met God is het allerbelangrijkste! Het laadt je op, het brengt rust, het geeft kracht, geeft inzicht, richting en moed om door te gaan. Bereid het nieuwe seizoen daarom voor mét Hem. Stel je vragen, breng je twijfels bij Hem, bid specifiek voor je kinderen, je gezin en specifiek voor je man. Begin je dag met Hem. Vraag een zegen over de dag. Dat maakt echt verschil.

Creëer je eigen routine

Voor alles wat te maken heeft met zelfzorg en tijd voor God: Creëer een routine die voor jou werkt. Iets volhouden werkt namelijk het beste als je het vaak doet. Al is het een paar minuten. Plan daarom elke dag een vast moment, op een tijdstip die voor jou elke dag haalbaar is. Sta iets eerder op, pak je momentje zodra de jongste een dutje doet, wanneer de kids schermtijd hebben of sluit de dag met God af zodra jij naar bed gaat.

Wil je jezelf trainen in verbinden met God op een gewone dag? Wil je daar meer routine in maken? Donderdag 9 september begint de gratis training Bewust Begzinnen: routine creëren met God in het nieuwe seizoen. De lancering volgt vrijdag 27 augustus, vanaf dan kan je je inschrijven. Houd onze social media kanalen, de website of de updates in de gaten! 

 

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.