Onderzoek* wijst uit dat een groter gevoel van dankbaarheid een toename van geluk en welzijn kan creëren. En dat dankbaarheid aangeleerd kan worden. Er zijn eigenlijk twee effectieve oefeningen voor.

Een daarvan is het alom bekende ‘tel je zegeningen’. Elke dag, week of maand een aantal dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, helpt je het goede te zien. Het kunnen dingen zijn als het eten op je bord, een glimlach van een vreemde, een uitgekeerde bonus, iemand die de deur voor je openhield of wat je maar wilt.

Een andere oefening is een dankbaarheidsbrief sturen aan iemand die veel voor je heeft betekend, maar die je nog niet hebt kunnen bedanken. Onderzoekers toonden aan dat bij personen die dit deden, een maand lang een geluksgevoel bleef bestaan. En dat het geluk zich opstapelde als ze drie weken achter elkaar een dankbrief schreven.

Training in dankbaarheid werd in de jaren 90 nog omschreven als een paradepaardje van de positieve psychologie. Maar als we de Bijbel erop naslaan en zien hoe vaak ‘wees dankbaar’ te lezen is, kunnen we niet anders concluderen dan dat dankbaarheidstraining eigenlijk een gift van Boven is. Omdat Hij ons geluk voor ogen heeft.

Welke vijf dingen kun jij deze week opschrijven als dankpunt?

 

* Bron: Psychologie Magazine

 

Deze tekst komt uit het Dank & Gebedsboek: een boek dat je helpt je gebedsleven een boost te geven en je dankbaarheid te trainen. Door wekelijks je Dank & Gebedspunten op te schrijven en uit te bidden, versterk je je relatie met God. En als je na een tijdje terugkijkt, ontdek je misschien wel welke gebedspunten dankpunten zijn geworden. Het Dank & Gebedsboek krijg je als welkomstgeschenk als je member wordt van onze Mom Squad Community en is ook los te koop in de webshop en bij christelijke boekhandels.

 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.