“Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank Hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, Uw hart en gedachten in Christus Jezus bewaren.” Filippenzen 4:6-7

De kracht van dankbaarheid

Daar zit ik dan op de grond, dingen te bedenken waar ik dankbaar voor ben. Ons huis, de kinderen, mijn man, familie, vrienden, werk….
Een minuut danken gaat me de eerste keer nog niet zo gemakkelijk af. Nu, twee weken later, komen de woorden steeds vloeiender uit mijn hart en daarna uit mijn mond rollen. Er is zoveel meer om dankbaar voor te zijn dan ik van tevoren kon bedenken.

Een week geleden sprak David de Vos in zijn podcast over de kracht van dankbaarheid. Drie minuten per dag, gaf hij aan, is een goed begin. Één minuut om te danken, één om God te prijzen en één om God te aanbidden.  Drie minuten. Dit moet ik zelfs in mijn drukke bestaan kunnen proppen, dacht ik.
En, zo vertelde David, het is wetenschappelijk bewezen dat dankbaarheid ons geluksgevoel vergoot.

Dankbaarheid werkt stressverlagend 

Ik ben direct op onderzoek uit gegaan. Op internet vind je allerlei onderzoeken die uitwijzen dat dagelijks danken ons stresshormoon cortisol verlaagt en dat het gedeelte van onze hersenen wordt geactiveerd dat ons een relaxt gevoel geeft. Zo, daar wordt bovenstaande Bijbeltekst uit Filippenzen  4 bevestigd. Door God te danken, ervaren we meer rust van binnen.

Dus dat doe ik nu en het is heerlijk! Het verandert me. In Spreuken lezen we dat de mens is zoals hij denkt in zijn hart (letterlijke Engelse vertaling van Spreuken 23:7, in de Nederlandse Bijbelvertalingen staat het er net iets anders). Dankbaarheid helpt me meer positieve gedachten te hebben. Negatieve gedachten vallen me sneller op en kan ik nu eerder een halt toe roepen. Ik kan het iedereen aanraden.

Tips

Bij deze wat tips om met het hele gezin te oefenen:

  • Maak een dankbaarheidsbord, bijvoorbeeld van hout of karton. Neem iedere dag voor of na het eten de tijd om allemaal een punt van dankbaarheid op te schrijven.
  • Gebruik een grote glazen pot en wat kleine papieren kaartjes. Schrijf dagelijks vijf punten van dankbaarheid op. Lees ze aan het eind van de week eens terug!
  • Koop een mooi notitieboekje waar je dagelijks jouw punten van dankbaarheid kan inschrijven. Ons Dank & Gebedsboek is daar ook zeer geschikt voor (bekijk hem hier).
  • Plak bovenstaande bijbeltekst op je spiegel zodat de belofte iedere dag tot je hart door mag dringen.

Veel plezier! Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

 

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.