Maak je nergens zorgen over, maar vertel in gebed aan God wat je nodig hebt. Dank Hem ook voor alles. Dan zal de vrede van God, die wij met geen mogelijkheid kunnen begrijpen, jullie hart en jullie gedachten beschermen in Jezus Christus.
Filippenzen 4:6-7

De kracht van dankbaarheid

Daar zit ik dan op de grond, dingen te bedenken waar ik dankbaar voor ben. Ons huis, de kinderen, mijn man, familie, vrienden, werk. Een minuut danken gaat me de eerste keer nog niet zo gemakkelijk af. Nu, twee weken later, komen de woorden steeds vloeiender uit mijn hart en daarna uit mijn mond rollen. Er is zoveel meer om dankbaar voor te zijn dan ik van tevoren kon bedenken.

Ik werd aangemoedigd iets met dankbaarheid te gaan doen door een podcast van David de Vos over de kracht van dankbaarheid. Drie minuten per dag besteden aan dit onderwerp is een goed begin, adviseerde hij. Hoe je die dankbaarheidsminuten volgens hem indeelt?

  1. Eén minuut om God te danken
  2. Eén minuut om God te prijzen
  3. Eén minuut om God te aanbidden.

Drie minuten. Deze werkwijze moet ik zelfs in mijn drukke bestaan kunnen proppen, dacht ik. David vertelde ook dat het wetenschappelijk is bewezen dat dankbaarheid ons geluksgevoel vergoot.

Dankbaarheid werkt stressverlagend 

Daar wil ik meer van weten, dacht ik. Ik ging direct op onderzoek uit. Op internet vind je inderdaad allerlei onderzoeken die uitwijzen dat dagelijks danken ons stresshormoon cortisol verlaagt en dat het gedeelte van onze hersenen wordt geactiveerd dat je een ontspannen gevoel geeft. Zo, daar wordt bovenstaande Bijbeltekst uit Filippenzen 4 bevestigd. Door God te danken, ervaar je meer rust van binnen.

Dus dat doe ik nu en het is heerlijk! Het verandert me. In Spreuken lezen we dat de mens is zoals hij denkt in zijn hart (letterlijke Engelse vertaling van Spreuken 23:7, in de Nederlandse Bijbelvertalingen staat het er net iets anders). Dankbaarheid helpt me meer positieve gedachten te hebben. Negatieve gedachten vallen me sneller op en kan ik nu eerder een halt toe roepen. Ik kan het iedereen aanraden.

5 tips om te oefenen in dankbaarheid

Hulp nodig om je meer te richten op dankbaarheid in je leven? We zetten 5 tips voor je op een rij. Probeer er vandaag direct eentje uit!

  1. Maak een dankbaarheidsbord, bijvoorbeeld van hout of karton. Neem iedere dag voor of na het eten de tijd om allemaal een punt van dankbaarheid op te schrijven.
  2. Koop een mooi notitieboekje waarin je dagelijks jouw punten van dankbaarheid schrijft. Een tip? Gebruik het Dank & Gebedsboek, dat geeft structuur en inspiratie om met het thema dankbaarheid aan de slag te gaan.
  3. Hulp nodig om in de juiste mood te komen om je hart te laten spreken over dankbaarheid? Luister het Danklied van Sela of  10.000 reasons van Matt Redman.
  4. Gebruik een grote glazen pot en wat kleine papieren kaartjes. Schrijf dagelijks vijf punten van dankbaarheid op. Lees ze aan het eind van de week eens terug, of bewaar ze wat langer en kijk aan het einde van de maand of aan het einde van het jaar wat je ‘oogst’ was!
  5. Schrijf een Bijbeltekst over dankbaarheid op een post-it en plak die op je spiegel, je koelkast of de muur boven je toilet, zodat de belofte iedere dag tot je hart door mag dringen. Inspiratie nodig om te beginnen? Wat dacht je van Filippenzen 4:6-7: Maak je nergens zorgen over, maar vertel in gebed aan God wat je nodig hebt. Dank Hem ook voor alles. Dan zal de vrede van God, die wij met geen mogelijkheid kunnen begrijpen, jullie hart en jullie gedachten beschermen in Jezus Christus.

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.