“Ik vind het eerlijk gezegd best zwaar, deze tijd.” Ze is net voor ’t eerst mama geworden en ziet er moe uit. Haar slapende baby in de wagen is hooguit een paar weken. Ik zie haar slikken als ze zegt: “Iedereen vindt dat ik moet genieten van de babytijd, maar eerlijk gezegd weet ik niet zo goed hoe.”

Roze wolk verhalen v.s. realiteit 

Vrijwel elke mama heeft weleens zo’n moment dat het nieuwe moederschap allesbehalve fijn is. De realiteit van vieze luiers en doorwaakte nachten is soms verwarrend ánders dan die van de baby-reclames. En dan roepen ze allemaal dat je er vooral van moet genieten omdat het zo’n bijzondere tijd is…

Het nieuwe genieten

Het lijkt weleens een terreur: je moet het moederschap een Groot Genot vinden en genieten van de babytijd, anders ben je gewoon een beetje raar. Of een ontaarde moeder. Of simpelweg ondankbaar. En zo wordt het mama-zijn alleen maar zwaarder dan het soms al is. Terwijl het juist niet zo moeilijk is om het moederschap op een fijne manier te beleven. Daarom pleit ik voor een nieuwe manier van genieten. Want het kan anders, beter en zélfs leuker.

  • Genieten komt en gaat. Het begint ermee dat het moederschap, net als de natuur, ook z’n seizoenen heeft. Zomer en winter, kou en warmte wisselen elkaar af. Dat betekent dus dat ik soms geniet van mijn kinderen en soms gewoon niet. Er zijn dus momenten dat ik hen helemaal plát knuffel en er zijn momenten dat ik hen tegen elk aannemelijk bod op Markplaats wil zetten. Ik vind het bevrijdend om zelf te mogen bepalen wanneer ik geniet en wanneer niet. Soms is het even doorbijten en afzien maar ik weet dat zelfs aan de langste winter ook weer een eind komt. Om plaats te maken voor de lente, want die breekt vroeg of laat ook weer aan.
  • Nu effe niet genieten. Genieten wordt makkelijker als het niet-genieten er ook mag zijn. Dat je gewoon niet meedoet aan de dwang van het ‘moeten genieten’. Dat is een paradoxale waarheid die zich telkens weer bewijst in mijn leven. Als ik namelijk even uitgebreid tegen iemand mag mopperen over een chaotische dag in de herrie van mijn gezin, zie ik prompt daarna weer allemaal moois in mijn leven. Ik denk dat het zelfs een stuk beter met me gaat sinds het oké is als het soms even wat minder gaat. Eis het dus niet van jezelf of anderen dat het moet: genieten. Want juist dan komt er vrijheid en ruimte voor iets anders.
  • Geniet van wat anders. Ik tel weleens de uren die ik op een dag bezig ben met mijn gezin en concludeer dat ik aan geen enkele andere baan buitenshuis ooit zóveel tijd heb besteed. Het moederschap vraagt bakken tijd en toewijding. Niet zo gek dat het niet altijd leuk blijft. Dat geldt trouwens voor alles wat je te veel en te vaak doet. Want na al dat zorgen willen je hoofd en lijf ook weleens wat anders. Zelf word ik heel blij van af en toe alles uit m’n handen laten vallen en de zorg even overdragen. En er even uit. Hardlopen, koffie met een vriendin, een feestje of gewoon op de bank kruipen met een niet-al-te-intelligente-serie. Genieten! En als opgefriste mama kan ik daarna weer genieten van m’n gezin.
  • Onverwacht genot. Genieten is net een vlinder: als ik ‘m achterna jaag, dan vliegt-ie weg. Maar als ik in plaats daarvan gewoon mijn dagelijkse dingen doe, komt-ie ineens onverwacht op m’n schouder zitten. Zo kan ik ineens overvallen worden door een intens gelukkig geniet-moment als ik mijn dochter heerlijk zie rommelen met haar serviesje. Of als ik de superblije blik van onze baby zie als mijn gezicht boven haar wiegje verschijnt. Of de schaterlach van mijn oudste zoon om z’n eigen goeie grap. Ineens is het daar: een onverwachte overval van geluk, die als een vlinder onverwacht op mijn schouder landt.
Bepaal het zelf

Schud het lekker van je af, die geniet-terreur. En bepaal zélf of, wanneer en hoe je genieten wilt. Dat scheelt al een hoop stress. En dan toch: heel veel mooie geniet-momenten voor jou gewenst!

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.