Laat alle mensen zien dat jullie vriendelijk zijn.
De Heer is dicht bij jullie.

Het zijn deze woorden uit Filippenzen die in me opkomen als ik Sara vandaag weer bezig zie. Ze zit prinsheerlijk in het voorste zitje op onze duowagen, zingt wat in zichzelf en is duidelijk in haar sas. Terwijl ik de wagen behendig door de paden in de supermarkt stuur, onderbreekt ze haar geneurie telkens als we iemand tegenkomen. ‘Hai’, zegt ze, en ze steekt haar handje erbij op.

Negen van de tien passanten is haar al zo goed als voorbij, als ze opmerken: deze begroeting is voor mij! En het blijft elke keer weer een bijzonder moment, want vrijwel bij iedereen verschijnt een lach op het gezicht en klinkt een groet terug.

Ik wandel nogal wat af met de twee kleintjes de laatste tijd. Even een boodschapje in het dorp doen, even een rondje door de wijk in het prachtige herfstzonnetje (winter kunnen we dit niet noemen). Het is me door wat Sara doet opgevallen hoeveel mensen helemaal opgaan in hun eigen wereld. Ik begrijp het wel en herken het ook, zelfs nu in mijn zwangerschapsverlof. Ruimte voor spontaniteit en aandacht voor de omgeving is er lang niet altijd. Soms ben ik gefrustreerd omdat Sara boos werd bij het schoenen en jas aantrekken, waardoor ik alsnog haast heb om ergens te komen. Soms moet een boodschap nog net even voor de volgende voeding van Jasper. Gewapend met een boodschappenlijstje werk ik precies af wat nodig is en heb ik geen tijd voor gesprekjes over koetjes en kalfjes. Wil ik alleen maar snel door, door, door en lopen andere mensen maar vervelend in de weg.

Door Sara heb ik weer meer oog gekregen voor de mensen die ik onderweg tegenkom. Wat leert mijn kleine meisje me weer een grote les.

Op dat moment kwamen de leerlingen naar Jezus toe en vroegen Hem: “Wie is de belangrijkste in het Koninkrijk van God?” Jezus riep een kind naar Zich toe. Hij zette het kind midden in de kring en zei: “Luister goed! Ik zeg jullie: als jullie niet veranderen en gaan geloven als een kind, zullen jullie het Koninkrijk van God niet kunnen binnengaan. Mensen die net zo willen zijn als een kind, zijn de belangrijkste mensen in het Koninkrijk van God. En als je gastvrij bent voor een kind omdat je bij Mij hoort, ben je eigenlijk gastvrij voor Mij.”

Mattheus 18:1-5

Ik wil worden zoals Sara. Groeten met aandacht. De ander echt zien. Ze groet de vriendelijke oude dame met haar rollator, een moeder met een kindje in de buggy en de nors kijkende tiener die zich duidelijk geen raad weet met de begroeting van mijn dreumes. Hij zegt niets. Sara probeert het nog een keer. En nog een keer. Het blijft stil.

Ik geef Sara een compliment omdat ze haar vriendelijkheid uitbundig aan alle mensen laat zien. En ik loop achter haar aan en bid in stilte voor de mensen die ze groet: ‘De Heer is dicht bij jullie’

YES! Als je jouw e-mail achterlaat*, krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Wil jij ze ontvangen? :-)

*Je geeft ons toestemming maximaal drie keer per maand een Update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.