Ik was twee-en-een-half toen mijn ouders deze zin uitspraken en uit elkaar gingen. Voor dat moment het beste, want mijn vader kon geen vader zijn en het was onveilig door de ruzies, vreemdgaan, dronkenschap en agressie.

Ondanks dat deze situatie zo onveilig was, is mijn moeder vaak veroordeeld door christenen. Zelfs toen ze ging hertrouwen met een aan haar door God gegeven man (augustus 2022 al 30 jaar mijn vader), kwam er nog veroordeling.

Scheiden in de christelijke wereld is nog steeds taboe

Wij gaan scheiden. Het is een zin waar al een oordeel op zich over heerst. Waar je jezelf mee kunt blijven veroordelen, als je in die situatie zit. Daarmee uit de school klappen doe je eigenlijk pas als het niet meer anders kan.

Hardop zeggen dat je denkt aan scheiden is binnen de christelijke kring nog steeds een taboe. En het uiteindelijk doen kan voor (in mijn ogen) onmenselijke gebeurtenissen zorgen. Er zijn kerken en geloofsgemeenschappen waar je na een scheiding niet meer welkom bent. Of waar de vrouw ongeacht de toedracht altijd als schuldige wordt aangewezen. En ook waarbij een gescheiden persoon geen taken meer mag uitvoeren. Of een hertrouwde vrouw door sommige geloofsgenoten in eerste instantie hoer wordt genoemd.

We pakken nog net niet allemaal een steen om die met alle kracht naar een gescheiden man of vrouw te gooien.

Ik ben nog steeds gelukkig getrouwd. Maar in mijn omgeving scheiden er wel mensen. Ook christenen. En waar ik heel erg verdrietig van word (en wat in 2017 aanleiding was voor dit blog), is de opmerking die ik kreeg van een in Power to the Mama’s geïnteresseerde in scheiding liggende mama: “Ik weet dat scheiden in de christelijke wereld taboe is, dus ik weet niet of Power to the Mama’s iets voor mij is.”

Power to the Mama’s is er voor alle mama’s. Laat ik dat heel duidelijk stellen!

Maar scheiden is toch niet bijbels?

God houdt het huwelijk erg hoog, het is een instelling door Hem gemaakt. Bedacht in het paradijs waar Adam en Eva het spits afbeten voor alle stellen die zouden volgen. Toen was alles nog goed.

Maar dat is het niet meer. 

Sterker nog, Adam en Eva verprutsten het zelf al. We leven dan ook in een gebroken wereld. Dat legitimeert ons niet om te zeggen dat scheiden per definitie oké is. Ik denk dat we allemaal een huwelijk zoals God bedoeld heeft nastreven.

Het gaat mij hier dan ook niet om de theologische discussie.

Denk je niet dat dit juist de grootste struggle is van christenen die gaan scheiden? Ze weten heel goed dat scheiden in principe niet bijbels is (uitzonderingen daargelaten). Ik weet zeker dat bij christenen vanaf de eerste scheurtjes in het huwelijk, die veroordeling al intrede neemt in hun hart en als een kwade stem rond schreeuwt in hun gedachten.

Het gaat mij erom hoe wij met elkaar omgaan. 

Ik denk dat de meeste mensen die gaan scheiden, zeker als er kinderen in het spel zijn en zeker als ze christen zijn, al heel veel hebben gedaan om te voorkomen dat ze de drie vernietigende woorden uit deze titel hardop moeten uitspreken. Dat het ze heel kwetsbaar, verdrietig en boos maakt. En weet je waar ze dan echt helemaal niks aan hebben?

Als wij ze stenigen, met onze woorden en oordelen. 

Natuurlijk is het goed om echtparen te wijzen op de mogelijkheid tot (christelijke) relatietherapie. Om kritische vragen te stellen. Maar veroordeel ze alsjeblieft niet. Laten we lief zijn voor de stellen die te maken hebben met deze heftige gebeurtenis. Laten we hen en hun kinderen ontvangen in armen vol liefde en zachte woorden. Nare momenten krijgen ze nog genoeg. En wie zijn wij trouwens om over hun te oordelen.

Wie zonder zonde is werpe de eerste steen

Ik moet als ik me hier weer eens boos over maak altijd aan deze tekst denken:

“Wie van jullie is nooit ongehoorzaam aan God? Laat híj als eerste een steen naar haar gooien.” 8 Toen bukte Hij Zich weer en schreef verder op de grond. 9 Maar toen ze dat hoorden, drong het tot hen door dat ze zelf ook niet altijd leefden zoals God het wil. Ze gingen één voor één weg, de leiders het eerst. De vrouw bleef alleen achter in de kring van mensen rondom Jezus. 10 Jezus kwam overeind en zag dat ze waren weggegaan. Hij vroeg haar: “Vrouw, waar zijn die mannen gebleven die jou beschuldigden? Heeft niemand van hen je veroordeeld?” En ze zei: “Nee Heer, niemand.” 11 Jezus zei: “Ik veroordeel je ook niet. Ga naar huis en doe geen verkeerde dingen meer!” Johannes 8:7-11

Impact op kinderen 

Scheiden heeft een grote impact op kinderen. Dat is wetenschappelijk bewezen. Ook al was ik zo jong, ik heb er wel degelijk wat van gemerkt. Vooral omdat mijn biologische vader uit beeld verdween. Maar weet je, ook onveilige, stressvolle thuissituaties hebben negatieve impact. Ik kwam op internet een mooi overzicht tegen van hoe dat werkt. En aangezien een op de drie gezinnen tegenwoordig scheiden en de christelijke maatschappij ook steeds meer scheidingen telt, wil ik de link naar dat overzicht hier delen. Ter informatie, voor als je in de vervelende situatie van een slecht huwelijk of een scheiding zit.

Is scheiden beter voor kinderen?

Mijn gebed voor jou

Als jij in een slecht huwelijk zit en je gedachten krijgt over scheiden, dan bid ik je toe dat jullie nieuwe wijn ontvangen van Christus. Zoals Hij van water wijn maakte op het bruiloftsfeest, geloof ik ook dat Hij jullie en jullie relatie kan herstellen.

Als scheiden de enige juiste weg is, bid ik je toe dat je met je partner een goede relatie behoudt met betrekking tot de kinderen. Dat het geen vechtscheiding wordt, en dat jullie met hoe je omgaat met deze situatie een goed voorbeeld geeft aan je kinderen.

En als laatste bid ik je een liefdevolle, niet veroordelende omgeving toe, met mensen die voor je klaarstaan. Ik bid je herstel en Zijn Liefde toe en dat Zijn hand jouw hand vasthoudt.

Reageren op deze post mag, mits het gaat over het onderwerp: hoe je reageert op een scheiding in de christelijke omgeving. Theologische discussies over of scheiden goed of fout is, worden verwijderd. 

Edited in 2022. Dit blog is geschreven en eerder gepubliceerd in 2018.

www.zorgnaechtscheiding.nl is een christelijke organisatie die hulp biedt aan mensen die door een scheiding (zijn ge-) gaan.

Ik sprak zomer 2021 met Anneloes van Deest van de christelijke mediator en maakte deze podcast over mijn ervaring met het scheiden van mijn ouders. 

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.