Wij gaan scheiden. Nee, dat is niet het allerleukste bericht dat je hier op deze pagina leest. Het is ook niet iets om supertrots op te zijn ofzo. Waar al een oordeel op zich over heerst. Waar je jezelf mee kunt blijven veroordelen. Daarmee uit de school klappen doe je eigenlijk pas als het niet meer anders kan.

Scheiden is ook niet iets wat makkelijk is. Het heeft enorme impact. Allereerst op jezelf en je ex-partner. En hey je bent mama, dus er zijn ook nog kinderen bij betrokken. Kinderen zijn altijd de dupe van een scheiding, ook als ze heel jong zijn hebben ze hier last van alleen uiten ze dat niet altijd. Dat wordt vaak genoeg gezegd. Dat wordt een gescheiden ouder vaak genoeg verweten.

Scheiden is taboe

Hardop zeggen dat je denkt aan scheiden is binnen de christelijke kring vaak een taboe. En het uiteindelijk doen kan voor (in mijn ogen) onmenselijke gebeurtenissen zorgen. Er zijn kerken en geloofsgemeenschappen waar je na een scheiding niet meer welkom bent. Of waar de vrouw ongeacht de toedracht altijd als schuldige wordt aangewezen. En ook waarbij een gescheiden persoon geen taken meer mag uitvoeren. Of een hertrouwde vrouw door sommige geloofsgenoten in eerste instantie hoer wordt genoemd.

Zelf kom ik uit een gescheiden gezin. En ook al was ik twee-en-een-half, ik heb er wel degelijk wat van gemerkt. Helemaal omdat mijn biologische vader uit beeld verdween. Maar misschien was dat voor dat moment maar beter ook. Hij kon geen vader zijn en het was onveilig door de ruzies, vreemdgaan, dronkenschap en agressie.

Ondanks dat deze situatie zo onveilig was, is er best vaak iets negatiefs over de scheiding gezegd. Veroordeling richting mijn moeder, door christenen. Zelfs toen ze ging hertrouwen met een aan haar door God gegeven man (inmiddels al ruim 25 jaar mijn vader). Inmiddels is dat allemaal hersteld en vergeven. Maar toch. Veroordeling doet pijn. En dat we dat elkaar aandoen, daar kan ik echt niet bij.

We pakken nog net niet allemaal een steen om die met alle kracht die we hebben naar een gescheiden man of vrouw te gooien. 

Wees gerust, ik ga niet scheiden en heb het geluk gelukkig getrouwd te zijn. Maar in mijn omgeving scheiden er wel mensen. Ook Christenen. En waar ik heel erg verdrietig van word (en aanleiding was voor dit blog), is de opmerking die ik onlangs kreeg van een in Power to the Mama’s geïnteresseerde in scheiding liggende mama: “Ik weet dat scheiden in de christelijke wereld taboe is, dus ik weet niet of Power to the Mama’s iets voor mij is.”

Power to the Mama’s is er voor alle mama’s. Laat ik dat heel duidelijk stellen!

Maar scheiden is toch niet bijbels?

God houdt het huwelijk erg hoog, het is een instelling door Hem gemaakt. Bedacht in het paradijs, voor Adam en Eva (en daarna alle stellen), toen alles nog goed was.

Maar dat is het niet meer. 

We leven in een gebroken wereld. Dat legitimeert ons niet om te zeggen dat scheiden oké is en het op de huidige grote schaal te doen. Absoluut niet. De Bijbel is er nog steeds duidelijk over en er worden genoeg discussies over gevoerd.

Maar het gaat mij hier niet om de theologische discussie.

Denk je niet dat dit juist de grootste struggle is van christenen die gaan scheiden? Ze weten heel goed dat scheiden niet Bijbels is (uitzonderingen daargelaten). Ik weet zeker dat vanaf de eerste scheurtjes in het huwelijk, die veroordeling eigenlijk al intrede neemt in hun hart en als een kwade stem rondschreeuwt in hun gedachten.

Het gaat mij om hoe wij met elkaar omgaan. 

Ik denk dat de meeste mensen die gaan scheiden, zeker als er kinderen in het spel zijn en zeker als ze christen zijn, al heel veel hebben gedaan om te voorkomen dat ze de drie vernietigende woorden uit deze titel hardop moeten uitspreken. Dat het ze heel kwetsbaar, verdrietig en boos maakt. En weet je waar ze dan echt helemaal niks aan hebben?

Als wij ze stenigen, met onze woorden en oordelen. 

Natuurlijk is het goed om ze te wijzen op de mogelijkheid tot (christelijke) relatietherapie. Om kritische vragen te stellen. Maar veroordeel ze alsjeblieft niet. Laten we lief zijn voor de stellen die te maken hebben met deze heftige gebeurtenis. Laten we hen en hun kinderen ontvangen in armen vol liefde en zachte woorden. Nare tijden krijgen ze nog genoeg. En wie zijn wij trouwens om over hun te oordelen.

Geef ze liever een knuffel en zeg: kom lieverd. Wat naar voor je. 

Wie zonder zonde is werpe de eerste steen

Ik moet als ik me hier weer eens boos over maak altijd aan deze tekst denken:

“Wie van jullie is nooit ongehoorzaam aan God? Laat híj als eerste een steen naar haar gooien.” 8 Toen bukte Hij Zich weer en schreef verder op de grond. 9 Maar toen ze dat hoorden, drong het tot hen door dat ze zelf ook niet altijd leefden zoals God het wil. Ze gingen één voor één weg, de leiders het eerst. De vrouw bleef alleen achter in de kring van mensen rondom Jezus. 10 Jezus kwam overeind en zag dat ze waren weggegaan. Hij vroeg haar: “Vrouw, waar zijn die mannen gebleven die jou beschuldigden? Heeft niemand van hen je veroordeeld?” En ze zei: “Nee Heer, niemand.” 11 Jezus zei: “Ik veroordeel je ook niet. Ga naar huis en doe geen verkeerde dingen meer!” Johannes 8:7-11

Impact op kinderen 

Scheiden heeft een grote impact op kinderen. Dat is wetenschappelijk bewezen. Maar weet je, ook onveilige, stressvolle thuissituaties hebben dat. Ik kwam op internet een mooi overzicht tegen van hoe dan. En aangezien een op de drie gezinnen tegenwoordig scheiden en de christelijke maatschappij ook steeds meer scheidingen telt, wil ik de link naar dat overzicht hier delen. Ter informatie, voor als je in de vervelende situatie van een slecht huwelijk of een scheiding zit.

Is scheiden beter voor kinderen?

Mijn gebed voor jou

Als jij in een slecht huwelijk zit en scheiden de enige uitweg lijkt, dan bid ik je toe dat jullie nieuwe wijn zullen ontvangen van Christus. Zoals Hij van water wijn maakte op het bruiloftsfeest, geloof ik ook dat Hij jullie en jullie relatie kan herstellen.

Als scheiden de enige juiste weg lijkt, bid ik je toe dat je met je partner een goede relatie behoudt met betrekking tot de kinderen. Dat het geen vechtscheiding wordt, en dat door jullie omgang met elkaar een goed voorbeeld wordt gegeven aan jullie kinderen.

En als laatste bid ik je een liefdevolle, niet veroordelende omgeving toe. Ik bid je herstel en Zijn Liefde toe en dat Zijn hand jouw hand vasthoudt.

Edit: www.zorgnaechtscheiding.nl is een christelijke organisatie die hulp biedt aan mensen die door een scheiding (zijn ge-) gaan.

Wat ik met deze post niet wil bereiken is een theologische discussie over of scheiden goed of fout is. Berichten die hierop lijken of zo’n discussie triggeren zal ik zonder overleg verwijderen, zowel op de website als op alle social media kanalen.Foto: unsplash

Nee, we gaan je niet spammen. Echt niet. Als je jouw e-mail achterlaat* krijg je de tofste updates als eerste toegestuurd. Beloofd! Wil jij ze ontvangen? :-)
*Je geeeft ons toestemming maximaal twee keer per maand een update te sturen naar het door jou opgegeven e-mailadres. 

Het is gelukt! Je ontvangt nu maximaal twee keer paar maand onze updates. Superleuk! Mocht je ze toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je via de nieuwsbrief uitschrijven.