En dan ineens heb je een newborn in je armen liggen en zijn jij en je partner verantwoordelijk voor een klein, kwetsbaar kindje. 24 uur per dag. Wat komt er veel op je af hè? Zou je graag een handleiding willen voor het moederschap? Laat deze 8 do’s en don’ts je inspireren om de beste moeder te zijn voor jouw baby!

Don’ts:

  1. Van jezelf verwachten dat je na een paar weken alles weer kunt. De maatschappij en social media geven je misschien het beeld dat je als vader of moeder na een paar weken weer overal volop actief moet zijn, maar niets is minder waar. Sinds we zo veeleisend zijn naar onszelf, is het aantal burn-outs en scheidingen ook gestegen. Zorg daarom eerst eens goed voor jezelf en je gezin en pak de dingen langzaamaan op zodra je er zelf echt aan toe bent.
  2. Doen alsof. Aan eerlijkheid hebben we nog steeds allemaal het meest. Dus vertel over alles hoe het echt is, de leuke en de minder leuke dingen. Over de lachjes en de momenten die je nooit meer wilt vergeten, maar ook over de gebroken nachten en de spuitluiers. Oké, bedenk er misschien wel van tevoren bij hoeveel details je wilt vermelden. 😉
  3. Je schamen omdat je zo blij en trots bent met je kindje. Weet je hoe mooi het ouderschap is? Dat mag je dus ook echt wel vieren! Dus no offense als je timeline bestaat uit babyfoto’s. Iedereen die babyspam stom vindt, heeft maar eventjes pech.
  4. Uiteraard, er zijn vast ouders die het zwaarder hebben. Maar als jij ergens mee zit, dan is er dus een probleem. En dat mag er zijn. Maak van een mug geen olifant, maar heb wel aandacht voor die kleine beestjes die zo irritant om je heen kunnen vliegen. Dat blijven ze doen, totdat jij. Als je ze negeert, krijg je daar alleen maar last van.

Do’s

  1. Genieten van kleine momentjes! Het is heel cliché, maar daardoor meer dan waar: het kleine is er snel vanaf bij je baby! Kijk nog maar eens goed hoe zo’n klein handje jouw vinger omklemt, het mondje van je baby beweegt tijdens een voeding of hoe schattig hij ligt te trappelen. Als je baby een peuter is, is dat trappelen namelijk niet meer zo schattig. 😊
  2. Ga er samen op uit. Pak de kinderwagen, trek je schoenen aan en ga! Als is het maar een kort rondje, er is niets gezonder dan de buitenlucht. Die is goed voor jouw lijf en je geest en je newborn valt van dat gehobbel misschien wel in een diepe slaap! Bovendien biedt zo’n wandelingetje je alle mogelijkheid om je kleintje ongegeneerd te tonen.
  3. Hulp vragen als je het even niet trekt. Maar ook je partner even zijn eigen plan laten trekken als hij dat nodig heeft. Misschien zit er in je vriendenkring nog wel een jonge papa die het best leuk vindt om een keer een biertje te gaan drinken. Heb jij ook een avondje voor jezelf.
  4. Dankbaar zijn! Elke dag dankbaar zijn geeft enorme kracht en blijdschap in je hart. Juist dat is zo mooi aan de kleine dingen vieren. Dankbaarheid helpt je waardevolle momenten te benoemen, ook als het even tegenzit. Train jezelf in dankbaar zijn.

 

Deze tekst is een bewerking van een artikel uit het Kraamjournal, een uniek invulboek voor kersverse moeders over de kraamtijd. Twaalf weken lang lees je inspirerende en herkenbare verhalen van mama’s, vink je grappige checklists af en krijg je waardevolle tips van professionals. Ook helpt dit boek je om dicht bij God te blijven, in die intense eerste weken als moeder.
 
Schaf hem nu aan, dan wordt hij uiterlijk 25 maart verstuurd.
Wissen

Tof dat je er bent!

Elke maandag bemoediging, inspiratie en een overzicht van de laatste blogs ontvangen?

 

Schrijf je in voor de Monday Maildate! 

 

Het is gelukt! Je ontvangt zo gelijk het e-book in je mailbox en maximaal 5 keer per maand onze Monday Maildate en Maildate Special. Superleuk! Mocht je de mails toch niet meer willen ontvangen, dan kun je je altijd uitschrijven.